През 1917 една съвсем млада банка, предшественик на БНП Париба, подкрепя със заем филмова продуцентска компания. Отпуснатата сума днес се равнява на близо 600 000 евро. Оттогава БНП Париба се е доказала като най-големия финансов партньор на европейското кино. Към днешна дата, всеки втори филм, заснет във Франция, е подкрепен от БНП Париба.
Сред филмите, подпомогнати от банката, са шедьоври като Рим-открит град на Роберто Роселини, Сладък живот на Федерико Фелини, Ново кино Парадизо на Джузепе Торнаторе, Великата красота и Младост на Паоло Сорентино, Малкият принц на Марк Озбърн, Артистът на Мишел Азанависиюс, Студена война на Павел Павликовски и много други. През 2017 по световните 3D екрани тръгва Валериан и градът на хилядите планети на Люк Бесон – най-скъпата европейска продукция на всички времена, осъществена в партньорство с БНП Париба.
БНП Париба оказва помощ при възстановяването на стари филмови ленти като Модерни времена на Чарли Чаплин и Госпожиците от Рошфор на Жак Деми. Освен това Групата подкрепя над 40 фестивала в Европа. Във Франция например това са: Люмиер (Festival Lumière), Петнайсетдневката на режисьорите (Quinzaine des réalisateurs) в Кан и Телерама (Festival Télérama). В Белгия с помощта на БНП Париба всяка година в 450 киносалона се провеждат Дни на БНП Париба Фортис Филм. В Италия БНП Париба е партньор на Международния филмов фестивал в Рим.
В България банката на променящия се свят за поредна година е партньор на Фестивала на френския филм, който се организира за девети път от Френски институт в България в сътрудничество с Киномания и НДК. Програмата му включва десет класически и нови заглавия.
С началото му БНП Париба отправя специално предложение към верните фенове на седмото изкуство: всеки открил своя първи онлайн депозит в периода 15 ноември – 31 декември 2019 ще може да се наслади на кино прожекция по избор с два безплатни билета за киноверига Cinema City. А петима от новите клиенти на банката ще спечелят 12 двойни ваучера за кино, които ще могат да ползват през цялата следваща година. Те ще бъдат избрани с жребий в началото на 2020. Вижте повече за кампанията #WeLoveCinema с БНП Париба на deposits.bnpparibas.bg.