Това е град с готови цветови корекции, няма нужда от нищо – просто пускаш камерата и кадърът сам става красив. Огромна заслуга за магията там има Антони Гауди – гений, изпреварил времето си, който променя цялостния облик на каталунската столица и затова често е наричан Светеца на Барселона. В киното градът е централа за безброй компании, повечето профилирани в арт проекти, видеоклипове и най-висока класа реклами. Странно е, че натуралните декори се използват основно с тази цел. В киното Барселона най-често е терен за инди филми, странни експерименти и хорър заглавия. С няколко големи изключения, разбира се, част от които сме включили в селекцията по-долу.

Всичко за майка ми

Иронично е, че действието в един от най-великите филми на Педро Алмодовар се развива в Барселона вместо в родния му Мадрид. Имаме кратък пролог в столицата, но много скоро се пренасяме в Каталуния със спиращ дъха кадър на нощна Саграда Фамилия. Иначе сюжетът е напълно в стилистиката на твореца: майка беглец, проститутка травестит и объркана монахиня, всичко това забъркано в история технически за театър. В никой град на света този сюжет нямаше да се впише толкова органично.

Професия: Репортер

Само с няколко ключови думи, в случай че вече не го е направил, всеки киноман може да изпита импулс да гледа моментално този филм: режисиран от Микеланджело Антониони с участието на Джак Никълсън и Мария Шнайдер, действието се развива в Барселона. Сюжетът се върти около журналист, който открадва идентичността на търговец на оръжие в Африка и се озовава в дворец Гуел само за да обърка още повече живота си, като срещне момичето с главно "М". Освен киношедьовър Професия: Репортер е капсула на времето за една Барселона от миналото: с мръсна Ла Рамбла и занемарена Каса Мила – Ла Педрера. Естествено, имаме задължителното возене на лифта от Монтжуик до плажа.

Европудинг

Френската комедия с действие, което се развива в Барселона, събира в един апартамент хора от цял свят. Ако сте се чудили някога как преминава семестърът в чужбина на средностатистическия студент по Програма Еразъм, това е достоверно описание. През погледа на парижанина Хавиер ние се потапяме във вълнуващия нов град, пълен с партита, романси и малко учене. Останалите съквартиранти са от всевъзможни части на Европа, което превръща общуването в комедия от грешки. Освен увлекателен сюжет филмът включва и много от най-горещите точки на Барселона, най-вече около плажа на Барселонета, както и легендарните La Paloma и Bar Iposa. Европудинг е толкова успешен, че прераства в трилогия с продължения, тематично кръстени Руски кукли и Китайски пъзел.

Бютифул

Оставете го на Алехандро Гонсалес Иняриту да представи най-красивия град на света като кръг на Ада. Всичко в Бютифул се случва далече от туристическите зони, по сенчестите, мрачни улички на града и в мазетата, където емигранти са роби на престъпните картели. Хавиер Бардем прави една от най-смазващите си роли, което във филмография като неговата значи много. Също така благодарение на гениалната режисура на Иняриту и смелата кинематография на Родриго Прието този филм със семпла, праволинейна история ще те преследва дълго след като го гледаш.


Вики, Кристина, Барселона

Филм за любовта, за морето и за още нещо. Вики, Кристина, Барселона е съвършената комбинация от забавен сюжет с умело развит любовен триъгълник и изобилие от красиви локации. В ръцете на някой друг това можеше да е пълна боза, но Уди Алън създава един от шедьоврите си, не без заслуга от страна на Хавиер Бардем, Ребека Хол, Скарлет Йохансон и Пенелопе Крус. Малко нереалистично е художник в съвременна Барселона да живее в палат и да кара ретро кола, но филмите са една фантазия и им прощаваме всички своеволия. Също така, ако искате да видите туристическите гледки до една, в целия им блясък – това е филмът.