Бийтбоксът се заражда през 70-те. Хип-хоп културата в Ню Йорк по онова време го нарича "инструменталът на бедния", като заместител на ритъма на рап музиката от бедните квартали и гета. С две думи: бийтбоксът е изкуството да правиш ритъм с уста. Изглежда лесно, но вярвайте ми, изключително трудоемко е.

Откога се занимаваш с бийтбокс?
От 14 – 15 годишен. Братовчед ми Самуил Топалов ме вдъхнови. Той е мой учител и ментор. Влюбих се в това изкуство от първия път, когато разбрах какво представлява. Оттогава не съм го оставял. Имам конкретни цели за постигане. Искам се класирам за финала на Световното първенство.

Състезанията по бийтбокс се наричат battles. Битка ли е едно такова състезание?
Да! Това си е битка между бийбоксъри. То е нещо като надпяване или надсвирване. Трябва да покажеш, че си по-добър от другия.

Бийтбоксингът “мъжко” изкуство ли е?
Преди седмица бяхме на July Jazz в Смолян. Там имахме участие с групата Pumpkin Temp (Тиквен ритъм). Също водихме и уъркшоп по бийтбоксинг. Имаше много деца от България и Турция. Изненадващото е, че повечето бяха момичета. Искахме да ги надъхаме, да се занимават с това изкуство и им дадохме за пример единственото момиче, което участваше в Beаtbox battle тази година. Това е 14-годишната Sweet Sibi от Русе.

Националният форум за нови музикални проекти и артисти Bulgarian Sounds Of Now е на 25 юли (петък). В столицата ще отидат най-прогресивните родни ъндърграунд артисти.
Там ще се съберат по-нестандартните изпълнители и групи у нас: 1000 names, Auditory Ossicles, Pistamashina, Samodelia и Ambient Anarchists. И аз ще бъда там, отново с Pumpkin Temp. Музиката, която ще представим е електроакустична.

Има ли дискриминация към бийтбоксърите от страна на музиканти и певци?
Може да се каже, че понякога има такова делене между музикантите и нас, защото някои все още не осъзнават, че ние сме равностойни с музикантите. Мисля, че тепърва ще си извоюваме все повече уважение.

Какво ще правиш, след като завършиш образованието си?
Искам да кандидатствам нанотехнологии или бионика. Но не в България. Вероятно в Германия. От малък се интересувам от наука.

Всичко, нищо, безграничие и безсъзнание- това са четирите думи, които описват Свободата – цитат от твое есе, което открих в Интернет. Можеш ли да кажеш, че бийтбоксингът е свобода?
Да, може би, това е най-безграничното и свободното изкуство.