COMIX BOX ART FEST
София, 11 юни
Забавни случки с малко реплики и оригинални герои – всеки уикенд ни е комикс, но на 11 юни скачаме в Маймунарника, за да видим как ги рисуват специалистите. От 11:00 до 18:00 организаторите от Grozen Entertainment опъват гигантски платна между дърветата в Борисовата и подават спрея на графити майстори, които с рисунки или комикси се борят за "изложба" върху фасади в София. Наблюдаваме арт маратона им между разходки до хендмейд зоната, книжния базар и косплей арената, където се кроят костюми по аниме сценарии с подръчни материали в скоростен JunkPlay. Общо 9 арт предизвикателства пълнят комикс неделята, но за артисти, а не за креативни редактори, затова оставяме регламентите и наградите във фейсбук страницата на феста и отбелязваме само зрелищата – като концерта на The Top Stoppers от 18:00.
Маймунарника, вход свободен

ELECTRIC ORPHEUS
Родопите, 24 юни
Рокенрол психеделия от Атина люлее поля и лозя в имението на вила Юстина в първия от серия летни мини-фестове за алтернативна музика от света и у нас (следващите идват на 21 юли и 9 септември – първо във фейсбук). Авторите на китарната лудница са A Victim of Society – трио от близкия юг, което тъкмо издаде втори албум и сега обикаля Европа, за да се похвали с него. Слушаме го в компанията на хърватите ŠećeЯ, турците Audieu и нашите Doesn’t Frogs и XRAydio на фона на меките върхове на Родопите, до които се стига с 2.70лв за автобус на всеки половин час от Пловдив. А до Филибето опции много – едната е „сподели колата на приятел“, който не споделя твоя вкус и това е ок, ако има път към Street Masters в същия уикенд.
Вила Юстина, 20лв от epay.bg 

STREET MASTERS
Пловдив, 23-24 юни
Свиркаме си с надежда, че никога няма да ни се наложи да се борим за живота си с бийтбокс, докато гледаме как 16 артисти от световния топ в жанра се дуелират на живот и смърт в Градската градина в Пловдив – на 23 юни от 19:00. Същият калибър брейк и хип-хоп мастъри се раздават за престижа в своите категории на 24 юни от 17:00 отново на откритата сцена в центъра. Тя, уви, не е съвсем близо до Международния панаир, който приема пулта на KiNK на 23-и от 23:00 и електронния хип-хоп-дъб-биг-бийт на Dub Pistols на следващия ден по същото време – веднага след Spens и "спец гост звезда" и точно преди Остава. Остава ни се в Пловдив и в неделя, но 25 юни вече прелива с планове от следващия ON! параграф.
Градска градина – вход свободен, Международен панаир – билети от eventim.bg

ON!FEST
София, 24-25 юни
Включването в преродения фест е с лека мъка: как да изберем маршрут в петте му задъхани зони? Ок, първият скок е в On!Sports ъгъла, подреден от нинджата на фриръна Илко Илиев, където британските майстори на паркура Storor се превъртат между лонгбордовете на Wildberries, скайлайн и хайлайн демонстрациите на Людмил Иванов и "дрифт анархията" на Алекс Язов. Хилядите квадратни метри на On!Gaming зоната (4500 по-точно) пък приемат финали на Southeast Europe Championship по League of Legends и CS:GO, първенства за любители геймъри и тихи настолни игри. Ако ви стиска, предизвикайте про-тата от ПАКТА в On!Tube частта и ги питайте как си докарват милиони импресии и заплати със стрийминг на игри в мрежата. А после се отправете към On!Street за bboy и bgirl битките, които могат да вървят и по ваши ноти от отворения за импро-миксове пулт. Остана десертът – зоната On!Anime с два косплей конкурса с играчи от 5 страни и сцени за k-pop денс състезания и работилници. Обезателно пропуснахме нещо, така че – onfest.org.
Интер експо център, 25лв за ден, 35лв за целия фест от epay.bg

DOLNA MALINA OPEN FEST
Долна Малина, 16-18 юни
Спираме да мечтаем за Батман, само защото можем да приличаме на него с помощта на спецове по грим, прически и костюми от киностудиото в Долна Малина. Филмовият център става атракционна зона за феста и ни тегли на 28.6км югоизточно от София с обещанието за мега парти с тайни артисти върху Тексас декора си. Докато дойде време за "дивия запад" (всеки ден в 23:00), тренираме за турнирите по волейбол, баскетбол, мини футбол и тенис на маса. Е, добре, де – правим планове поне за един от тях. Ако вие пък полу-на-шега се забавлявате с идеи за кариера в киното, по-добре се тествайте насериозно: с авторски къс филм за кинофеста, който спонсорира творци по регламента на domafest.co. Същият адрес изброява подробности в категориите Спорт, Изкуство, Фолклор, Брейк денс, и Партита, които разкрояват полите на Витоша на парти зони за цели три дни.

HILLS OF ROCK
Пловдив, 30 юни – 1 юли
Забравете сърфа и вълните – на 30 юни прогнозата e "всички за Lords of the Boards" в Пловдив. Тази и куп други класики пристигат с Guano Apes за първото издание на рок феста, който разделя жанра на три сцени – Главна, Алтернативна и World. Лайнъп още няма, затова изброяваме по ред на големината на буквите в афиша – Three Days Grace и Evanescence. Нашите Hayes & Y, Уикеда, Paraplanner, Plastic Bo., Мерудия и Sevi са част от едра група балкански банди, които дебнем пред сцените до Гребния канал. Организаторите обещават пълна програма "съвсем скоро", но и тази е достатъчна мотивация да отметнем служебните задачи по-рано в последния петък на юни.
Гребен канал, 90лв от eventim.bg