"Първо работехме заедно в две различни списания. Сега пак сме колеги в една рекламна агенция. Няколко пъти се срещаме и събираме и накрая решихме да започнем да правим това, което най-много ни харесва", казва ми Дима, докато завързвам приятелство с картонения червен Рудолф на стената. Най-обичаният лос на планетата е впрегнат в работа, но не обичайната и вместо шейната с подаръци е поел стремето на голям празничен венец от рециклирани нотни листа. "Тази година направихме два сета коледна украса – един по-класически и един по-модерен", обяснява ми Вера и няма нужда да посочва десетте разлики между двете серии от венци, гирлянди и коледни орнаменти, аранжирани върху стената отсреща.

Модерната версия е в черно и сребърно, със скандинавска геометрия и е подходяща за целогодишна употреба (най-малкото, защото й липсва червения брокат). Традиционната е топла, позната, но и различна. „Въпреки че доста хора залагат на класическото в интериорния дизайн, получаваме все повече смесени поръчки – за венци и от двата сета, например”, споделят създателките на fабриката. Преди около пет години двете отварят работилницата си за парти идеи, вдъхновени от един развод. Този на пънк блусарят Уайт Джак и Карън Елсън, които спретват забава за приятели и доброжелатели по случай окончателната си раздяла. Но дебютът на fабриката е с противоположен знак. „Организирахме сватбата на Вера”, смее се Дима. "Не ни беше лесно, защото събитието се случи на една гола поляна, до язовир Студена. Дори се наложи да отложат селския събор заради нас." Двеста бали сено, подредени амфитеатрално, буре вместо сватбена арка и лента с фотографии на двата рода са част от акцентите, за които гостите още говорят.

"В началото повечето ни клиенти бяха познати и приятели, после ни намериха и други, които просто харесват идеите ни." И фабрикантките не ги разочароват. Дори успяват да организират сватбеното тържество на двойка, пожелала да сключи съюз на Витошки заслон. "Получи се много приятен контраст между обругания от туристите Бай Кръстьо и хартиените цветя, които бяхме направили", разказва Вера, която има специално отношение към хартията (преди графичния дизайн завършва книгоиздаване). "Ние правим нещо като upcycling – променяме напълно функцията на нещата. Даваме им нов живот." Така е с малките детайли, които изработват от естествени материали и дори пластмаса (да, тя също подлежи на пълна промяна) и с парти нагласите на хората, доверили им празника си. Гостите тръгват по петите на заека от Алиса в страната на чудесата или опитват от шейсетарските коктейли на Момчетата от Медисън Авеню, а розови фламинга често им правят компания и сочат пътя към следващата изненада.

Класическият коледен сет на fабриката ще намерите на базара Моята Еко Коледа в City Center Sofia (13‑15 декември), а модерният – на базарa в Gamma Design (9-18 декември)

fабриката са на facebook.com/FabrikataEvents и на www.fabrikata.co