Без номера

Идва Хелоуийн и с лекция "този празник не е от нашите" няма да спасим кожите, ако на вратата ни потропат мини поклонници на Вси Светии със заплахата "лакомство или номер?" Затова се зареждаме с три вида бонбони, въртяни между дланите ни с любов (и се молим маскираните да ни подминат, за да си ги изядем сами).

С Орео

Два пакета Орео са 308гр, което ви оставя 4 бисквити за отлепяне, облизване, потапяне и изяждане, докато чакате останалите да станат на трохи в блендера. Разбъркайте ги с 220гр маскарпоне и пратете сместа на почивка в хладилника, докато черният ви шоколад (100гр) се глези на водна баня с една супена лъжица олио. От охладената ореосмес оформете малки камъни (около 15), в които трябва да забиете по меч преди да ги върнете в хладилника за още 15 минути вкаменяване. За това време разтопеният шоколад се е охладил след банята и е готов да глазира хладните близалки, които добиват фотогеничен фасон с цветни пръчици или натрошени ядки. Ако по средата на декорацията ви омръзне от обливане и поръсване, просто оваляйте топките в кокосови стърготини – все са ви останали някакви от следващия параграф.

С кокос

Изплакнете уиски чашата, която ви знае мярката в тежки делници, и я напълнете догоре с 200мл кондензирано мляко. Изсипете го в съд за котлон и добавете същото количество кокосови стърготини, щедра супена лъжица масло, една ванилия и щипка сол – бъркайте. Продължавайте да бъркате и когато преместите микса върху ниските градуси на котлона, докато не се сгъсти до податлива на оформяне ронливо-лепкава смес – ще я познаете след 8-10мин. Млякото ни не беше подсладено, затова добавихме вкус и плътност с две ленти разтопен бял шоколад, след махането на микса от печката. Оставете го да изстива половин час, докато шепа бадеми лежат в гореща вода. След това намаслете ръце и превърнете сместа в топчета, като не забравяте да мушнете по обелен бадем във всяко, преди да го напудрите с кокос. Така за нула време получавате 11 бонбона с големината на извадено око и намек за вкуса на Рафаело– пълен трик.

В кошница

Ако не искате бонбоните ви да приличат на вани за хамстери, както стана с нашите, намерете си кръгли мини форми и не се заяждайте – размерът няма значение, стига да е от хартия. С четка за рисуване боядисайте вътрешните стени на кошниците с хубав слой разтопен черен шоколад (100гр) и ги оставете да стегнат в хладилника. Повторете упражнението и, докато вторият слой шоколадова боя е още пресен, покрийте дъното с натрошени ядки или сушени плодове – в нашия експеримент хванахме карамелизирани орехи, цели лешници и годжи бери. Когато вторият пласт шоколад стегне около вградените основи, запълнете кошниците догоре с ганаш (охладен микс от сметана и черен шоколад – едно към едно) или разтопен какъвто-цвят-обичате шоколад – общо 200гр плънка. От съставките за нашите 8 корита ще получите поне 16 бонбона стандартен, но скучен размер.