Безподобни

Есента може да е песен, когато околните ти подсвиркват възпитано с поглед от глава до пети. Днес гоним този фуит-фуиу ефект с яките закачалки на три български марки, които за първи или пореден път ни смайват с дизайнерски ръчен труд.

Fingah

Емблемата е стара, ама друг път – погледнете пак. "Приятели я наричат "българския Адидас", но всъщност е редизайн на символа на асамблея Знаме на мира. Посланието на обърнатите в гръб пилци е, че всичко отива по дяволите". Така Евгени Вацов – мозъкът, който движи Fingah, обяснява колекцията World Hate Design – лимитирана серия унисекс тениски, която подканва темерутите по света (цели общества) с едно "да се обърнем един към друг, пиленца?" "Отиват на мен и още трима-четирима човека", шегува се Евгени, а ние тичаме към Rush, за да вдигнем бройката с +1, докато има. Ако "арт продукт за хора, които знаят какво търсят и го ценят" е вашият размер, прелитайте редовно над Раковски 156. На 28 октомври World Hate гнездото каца върху козирките БОР и се включва в откриването на Platform B – ново концептуално място на Княз Борис I 39. На същия адрес на 4 ноември гледаме зимната колекция на Fingah и изложба на създателя ѝ и режем лентата на fingah.co.

Cheese&Ashtray

"Всичко от дънки е фънки", настоява гардеробът през всеки сезон, а в настоящия му угаждаме с ризите и якетата на Cheese&Ashtray. Зад чудатото и нелогично име на марката стоят личности със същите качества (по самоопределение) – Даниел, който се грижи за рекламата и снимките, и Александра – художникът, на когото се пада ръчния труд от-до. Подходът им към денима е upcycling или онова, което се случва на стъпало по-горе от рециклирането, където стари качествени продукти се съживяват с нови етикети и дизайнерски бонус. Тук ъпгрейдът е тату-принт на гърба, който ще познаете и върху 100% памучни тениски и торби в комбинация с изкуствена кожа. Този уикенд Cheese&Ashtray са в Пловдив за Капана Фест (14-16 октомври), иначе ги търсете с името във фейсбук, etsy и инстаграм, както и по закачалките в Rush, галерия Лалe и ателие Зелена.

What a Monstar

Добричко е чудовището, обаче ни скочи изневиделица през една шарена витрина в Капана на Пловдив. Не се наложи да си плюем в пазвата, но трябваше да я завием поне с един от обитателите на Златарска 22, които влизат на партера в ъгловата сграда под наем (и след конкурс) преди 2 години, а днес вече са собственици на етажа + още два (отгоре и отдолу). Тук разгъваме суетшъртите на пловдивския бранд, които пазят от лошото време с двуцветна мекота и малък звяр отпред. Иван и Никола са бащите на цялата страшна банда и я пускат да играе през ситото и върху лимитирани серии памучни тениски, които шият по собствени кройки – е, с помощта на още 180 чифта шивашки опит. What a Monstar са в организацията на Капана Фест, който превзема арт квартала този уикенд, отделно марката се продава без ръка да пипне на whatamonstar.com и кротко щъка на facebook.com/whatamonstar.