Привет от снежна София и за много години! Какво ново в Лондон?
Хей, честита нова година на патерици! Всичко е окей, като изключим факта, че е страховито студено!

Нека тогава се посгреем с няколко въпроса. За начало, би ли представил накратко Bugz in the Attic? Как започна всичко?
Бяхме група приятели със сходни интереси. Всеки имаше опит като музикант, продуцент или диджей и просто решихме да се обединим и да създадем нещо, различно от общоприетите “норми” в музиката, която харесваме. Имах доста обширен апартамент в Ричмънд, където се събирахме и записвахме на тавана (attic). Всичко тръгна оттам.

Кои са хората, замесени в Bugz in the Attic? Доколкото знам, в момента сте общо девет души, нали?
Не, вече сме само шестима. Двама се отделиха още след записите за първия ни албум, за да развиват самостоятелни кариери, трети се пресели в Щатите, четвърти стана мениджър.

Разбирам… А има ли изявен лидер сред "оцелелите"?
Всеки от нас е лидер в собствената си сфера на действие, но сме еднакво важни за цялостния облик и развитие на Bugz. Вярно, от организационна гледна точка основната тежест пада върху мен, но не бих могъл да се справя без помощта на останалите.

По време на сета ви в София ще те видим в действие в компанията на Кайди Татам и чаровната Бембе Сегю. Какво да очакваме от вас на 21 януари?
Обичайното за всяко Bugz шоу – комбиниране на елементи от свиренето на живо със студийния и клубния аспект на музиката, и то по възможно най-естествения начин. В случая ще се изявим в Sound System вариант, което ще ни даде допълнителна възможност да експериментираме и с нови звуци и ритми, а също и да прибегнем до фристайл с дейното участие на публиката.

Стилът, с който неизменно се свързва името ви, е известен като броукън бийт. Би ли разяснил накратко философията и същността му?
Броукън бийт бе термин, използван от мен и Фил Ашър (известен в клубните среди британски диджей и продуцент – бел. авт.) в началото на 90-те години по адрес на някои по-абстрактни хаус ритми. Впоследствие медиите го възприеха и започнаха да го използват за описание на музиката, създавана от неколцина мои приятели в Западен Лондон – един вид се роди нов жанр… Всичко започна от парчета като Nervous Track на Nuyorican Soul и Bug in the Bass Bin на Interzone Orchestra, които по принцип са си типични хаус парчета, но не бяха създадени по начина, характерен за този стил. Именно това ме заинтригува дълбоко. С течение на времето към броукън бийта започнаха да прибягват и множество други изпълнители, и то от различни сфери – като се започне от представители на хип хоп и джаз общностите и се стигне до техно и дръменбейс продуценти.

Известни сте и с ремиксите си за песни на Ейми Уайнхаус, Soul II Soul, Роушин Мърфи, Basement Jaxx. С кой от тези изпълнители ти бе най-приятно да работиш?
С Ейми Уайнхаус, категорично! Тя е най-добрата британска певица от дълго време насам… и за дълго време напред, поне според мен.

А с кого би искал да работиш в бъдеще?
С Ейми Уайнхаус!

Какво предпочиташ – да създаваш собствена музика или да ремиксираш чужди песни?
Зависи от настроението ми в конкретния момент, но като че ли се забавлявам повече, когато правя ремикси.

А как стои въпросът с продуцирането? Възнамерявате ли да издавате и музика на други изпълнители чрез собствената ви звукозаписна компания BitaSweet Records?
О, да, и то много! Следете интернет за новини!

И най-важното – кога да очакваме нов албум от самите Bugz in the Attic?
Вече работим по него. Засега мога да издам само, че ще представлява завръщане към корените ни.

Успех със записите и благодаря за отделеното време! Нещо да добавиш?
Нямам търпение да се върнем в България! Миналия път, когато изнесохме шоу на плажа на черноморското ви крайбрежие, се забавлявахме страхотно чак до зори. Сигурен съм, че и сега ще се получи щур купон!

Bugz in the Attic са в Sofia Live Club на 21 януари, 20:00, 15/20лв от eventim.bg