Био кино

В сезона на лекия хумор преминаваме в тежкотоварното платно, за да срещнем отблизо трима важни герои – Робин Уилямс, Уитни Хюстън и M.I.A., в чийто тесен кръг влизаме с документални филми, промънкнали се зад желязната завеса на живота им.

Whitney

Кевин Макдоналд взима Оскар за биографията на Марли, но дълго се колебае за тази на Хюстън, а по-късно казва, че по време на снимките се е чувствал като във въртележка, в която "никой не искаше да говори открито и имаше някаква бариера". Това е любопитно, предвид достъпа му до близките ѝ за пръв път пред камера говорят толкова хора от интимния ѝ кръг, виждаме неиздавани записи и кадри от сцената и зад кулисите, а освен проблемите с алкохола, наркотиците и депресията, се повдига и премълчаван досега въпрос за сексуално посегателство в детството ѝ. "Whitney е твърде погребален, за да е парти, твърде тъжен, странен и смущаващ, за да развеселява. И все пак, въпреки този мрак и тъга, филмът просто работи, дори когато работи срещу себе с", казват критиците от Ню Йорк Таймс след премиерата на 6 юли. Скоро се надяваме да имаме и собствено мнение.

Гледайте трейлъра тук.

Matangi / Maya / M.I.A

Едва ли има друг филм с повече фалстарти и един почти фатален – през 2013 през ръцете на режисьора Стийв Ловърид изтича трейлър, заради който певицата го отрича. Да хванеш нишката в биографията ѝ не е лесно: Матанги Алурпрагасам (по лична карта) бяга със семейството си от гражданската война в Шри Ланка на 11 и живее като бежанец в Лондон, където от караоке пред огледалото стига до голямата сцена. Репликата "Ако имаш достъп до микрофон, използвай го, за да кажеш нещо" обяснява защо в текстовете ѝ има политически послания за Палестина, тамилите в Шри Ланка и бежанците, върху които Ловърид поставя ударение. Толкова силно, че печели наградата на журито на Сънденс, но пак е нападнат от M.I.A., защото музиката ѝ заема „едва 4 минути” от общо 90. Дано изтекат и насам след премиерата на 21 септември, а дотогава – hands up, hands tied.

Гледайте трейлъра тук.

Robin Williams: Come Inside My Mind

"Дадена ти е малка искра лудост… Ако я изгубиш, си нищо." Така завършва трейлърът на тази биография от режисьора Марина Зенович, вмъкнала се зад завесите и бронята на Робин Уилямс, след като печели Еми за Роман Полански: Издирван и желан. Ерик Айдъл, Упи Голдбърг, Стив Мартин, синът му Зак Уилямс и самият Робин редят пъзела на живота му с интервюта и кадри зад сцена, включително невиждани досега. Как му повлиява внезапната слава и какъв отпечатък оставя актьорът в киното и културата изобщо, гледаме (в каналите на HBO) заедно с деликатно премерено внимание върху темата за физическите и психологическите проблеми, довели до смъртта му на 63 през 2014. Отиде си на 11 август впрочем, макар такава годишнина да не ни се отбелязва.

Гледайте трейлъра тук.