Какво е бирата – алкохол или жива вода?
В много страни по света се прави разлика между спиртните напитки и тези с алкохолно съдържание. Има тенденции в Европа бирата да не бъде разглеждана като опиат, като напитка, към която може да има привикване. Когато е с много ниско алкохолно съдържание, тя е една много добра алтернатива на всички фитнес напитки. Това са изследвания, а не случайни думи. Да не говорим, че в традиционните бирени страни навремето не е имало кола и подсладени сокове, а детски бири – слабоалкохолни, с които са захранвани поколенията. Във времената на епидемиите в Средновековието пък, когато водата е била основен техен проводник, бирата е била здравословната питателна алтернатива. Така че е по-скоро жива вода.

Защо реши да посветиш голяма част от времето и работата си на нея?
Започнах с виното, но разбрах, че човек не би имал възможност да опита всички добри вина на света. Заради ценообразуването, например – нещо, което отсъства при бирата като цяло. После джаз фестовете в Европа, в Монреал, също ме запалиха – станаха доста години.

Легендата гласи, че докато си бил шеф в българската секция на RFI, там е имало не кафе машина, а автомат за бира. Вярно ли е?
Не е легенда, има го документирано дори. С гостите в моето предаване говорехме на чаша бира.

Като говорим за музика, как присъства бирата в световното изкуство? В България е възпявана предимно в рока – от Гошо Минчев, през Васко Кръпката, та до Хиподил.
Да, например Брьогел, Рембрандт имат доста картини с този елемент – великите художници от бирените страни винаги са я славели като питие за хубавите моменти с любимата.

Днес всички са луди по здравословния начин на живот. Как да си пием бирата без да развием бирено коремче?
Бирата не прави коремчето, а мезето. Бирата е по-здравословна и като антиоксидант се доближава до повечето червени вина. Няма диети, които я забраняват, вредни са консервантите. Съветът ми е за здравословно хранене да се пие жива бира.

Кога и къде за пръв път някой е вкусил бира?
Учените не са единодушни дали хлябът е пръв или бирата. Ферментацията е присъща и за двете. По останките от древните съдове от най-ранните цивилизации има следи, които може да са и от бира.

В коя страна бирата е издигната в култ в най-голяма степен?
Белгия – страната с най-много видове бира, след това британските острови (умишлено включвам и Ирландия), както и всичко в границите на бившата Австроунгарска империя (и Мюнхен е вътре, да ме прощават).

Истина ли е твърдението, че извън Европа не се произвежда добра бира?
В никакъв случай. Последната мания – микропивоварните, в които можеш да експериментираш с малки количества – е завладяла Щатите още преди да завладее Европа. Бирени традиции има и на другите континенти.

Чувал съм похвали на чехи и немци за нашите бири – искрени ли са те?
Да, масовата бира у нас абсолютно не отстъпва на чуждите такива. Евтините масови бири в Германия и Франция са много по-леки, да не кажа безвкусни. Друг е въпросът, когато човек иска да опита нещо различно. Очаквам тепърва от нашите микропивоварни да се доближат до добрите европейски традиции.

Освен Октоберфест, има ли и други значими фестивали на бирата по света?
Бирата се съчетава с кулинарния туризъм – пътуваме глобално и пием локално. Тази година имах удоволствието да посетя Гринуич през юли – идеално място за пиене на бира и слушане на джаз. На поляните на Кралския морски колеж предлагаха шестдесет вида pale ale – директно от буретата.

Най-ранният час, в който е разумно да пуснем духа от бирената бутилка?
Според мен преди единадесет не е възпитано.

Коя е Идеалната бира?
Всеки час, всяко място, всяка ситуация има своята бира. Тя е като Господ – навсякъде е.

Ако бирата е религия, кои са нейните светци?
Всяка държава има своите светци и покровители на бирата – у нас това е Свети Илия.

Рушат ли митичния й ореол всевъзмож­ните нови плодови, сладки и т. н. бири?
Това е тенденция – когато спадне абсолютната продажба на бира, всеки производител започва да търси нова аудитория. Фурми и мед са се използвали още от древността, но в 21 век повечето от т.нар. плодови бири можете да ползвате за съблазняване, да речем.

Бутилка, кен или наливно?
Кен – категорично не. Бутилката е измислена от англичаните – когато ходят на риболов, да си носят бирата с тях. Тя е и като снимка, която можеш да си вземеш за спомен. Определено наливното е изборът.

Езикът на бирата може да бъде намерен на Панаира на книгата в НДК, от 2 до 6 декември
Официалното представяне е в НДК, клуб Twins, 4 декември, 20:00