Какво общо има Мечкинден?

Българско предание разказва за светец Андрей, който водел отшелнически живот в планината. Когато единственият вол, с който Андрей орал малката си нива, бил изяден от мечка, светецът я впрегнал вместо добичето и се превърнал в господар на мечките. Друго народно вярване гласи, че свети Андрей бил единственият светец, който нямал празник. Възкачил се в небесното царство, възседнал мечка, и бог му отредил 30 ноември, който оттогава нататък станал Мечкинден. Дори и днес на тази дата в определени региони в България се вари царевица, прехвърля се през комина и се нарича: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците“.

Причината да разкажем тази история е, че в нея се крие послание за настоящото състояние на отношението ни към природата у нас. Кафявите мечки в България все повече променят териториалния си обхват заради негативното човешко влияние, доближават се до населените места в търсене на храна и  така биват класифицирани като „проблемни“. Лесният достъп до човешки хранителни отпадъци привлича животните в опасна близост до селищата и това увеличава потенциала за конфликт между човек и мечка, както и риска от бракониерство.

Тук ритуали и наричания не могат да помогнат – трябва да се намеси специалният Спасителен мечешки отряд на WWF. Екипът активно се грижи за мечки в беда, обезопасява домовете на хората в отдалечени планински региони, бори се срещу бракониерството и поставя информационни табели в помощ на туристите.

С какви дейности се занимава Спасителният мечешки отряд?

Локализирането на мечките в беда изисква задълбочени познания за поведението, навиците и местообитанията им. Отрядът приема сигнали на местни хора и институции и обединява усилия с тях за спасяването и опазването на застрашените животни. Все по-често чуваме истории за мечета-сираци, но миналата година станахме свидетели на такава с щастлив край. Трите мечета Хуба, Вихър и Горан бяха открити стресирани и самотни в Родопите. Благодарение на бързата реакция на екипа днес те се радват на свободата си в национален парк Централен Балкан.

Дейността на Мечешкия отряд обаче се разгръща отвъд локализирането, рехабилитацията и преместването на ранени животни и такива под заплаха. Спасителният екип редовно помага на хората в планинските региони да обезопасят домовете си с електропластири против нападения от мечки над пчелини, малинови градини и над домашните животни. За една година екипът е получил над 20 сигнала за наблюдавани мечки и следи от тях в близост до населени места. Оттам нататък те се ангажират с информиране на местните жители относно това как да управляват изхвърлянето на отпадъците си, за да не привличат мечки, как да обезопасят имота и градините си и така нататък. Експерти на WWF участват и в междуведомствената група за създаване на специализирано звено Престъпления против природата към Министерството на външните работи, обучават служителите на отговорните институции с цел повишаване на капацитета за разкриване на престъпления срещу едрите хищници и настояват за промяна на глобите и наказанията за бракониери.

Как можем да помогнем?

За щастие не е нужно да стоим безучастни – на 1 декември Надя Брайт, Георги Кючуков, Ния Петрова, Елена Сиракова, Дими Деянски, Наталия Атанасова и Мама Нинджа забъркват вълнуващ коктейл от интересни преживявания в рамките на благотворително парти с кауза в подкрепа на мечките в България. Маскираме се като любимото си животно, включваме се във викторината и се забавляваме срещу вход от 25 лева, а всички средства отиват в подкрепа на теренната дейност на WWF и подпомагат опазването на дома и на дивите животни у нас. Записваме се за участие тук.