Истината е, че не пием бира с тях за първи път. Божидар Александров и Димитър Георгиев са благи домакини, които обичат да посрещат гости на безкрайни маси и да ги изпращат към вкъщи с торба домашно-сварено пиво. Сега обаче нивото е друго. Ако допреди седмица Blek Pine бяха в купа на домашните пивовари, разработващи рецепти за собствено удоволствие, днес са направили голямата крачка – вече имат истинска компания за крафт бира, легална в очите на държавата, достъпна за хора извън приятелския им кръг и с добри амбиции за бъдещето. Едно нещо обаче си е същото – бирата Blek Pine е все така чудесна.

"Да ти кажа честно, притеснява ме изключително позитивното отношение на хората и липсата на критики. Това изобщо не е нормално за страна като България", обяснява Божидар, но да ви кажем честно, на нас не ни се струва притеснен. Изглежда едновременно хиперактивен, преуморен и адски щастлив. И как иначе – току-що е реализирал онова, което заедно с Димитър готвят поне от година. На представянето на бирите в пивоварната им се стичат стотици – познати лица от крафт баровете, важни хора от асоциацията на домашните пивовари, любопитни съседи от квартала и бирени експерти като Людмил Фотев и Темелко Пампов. Настроението е горе заедно с ръцете, които повдигат поредната чаша IPA (тоест India Pale Ale, традиционен британски стил бира) с богат цитрусов аромат на грейпфрут и леки нотки портокал.

"През годините сме работили върху десетки различни рецепти, но решихме да започнем с IPA и стаут просто защото са любимите ни стилове. И тъй като тук все още никой не вари точно такива бири, можем спокойно да кажем, че нашите са най-добри", смее се Димитър – изключително позитивен горнобански агент и истински спец в домашното приготвяне на храна и напитки. Преди да се захванат с бира, вари ракия и прави вино, редовно затваря гигантски буркани с туршия, и плюс това е месар и цар на мезетата. "Помислих си: сега ако се науча и бира да варя, ще затворя цикъла, направо мога да не излизам от вкъщи", казва на шега, но не е далеч от истината. Въпреки че в последните месеци им се налага да тичат по държавни институции, за да регистрират фирмата си и да започнат работа, двамата с Георги рядко слизат от Горна Баня към Шишман. Не толкова от местен шовинизъм ("тук си имаме танково поделение, магазини, поликлиника, минерални извори, гара, трябва ни само собствена валута и можем да се отцепим от държавата"), колкото заради факта, че Blek Pine е истинска направи-си-сам афера, в която двама души трябва да свършат работата на двеста.

"Не можеш да се занимаваш с това само защото е модерно", обяснява Божидар. "Трябва да си готов за много бачкане, всекидневно, непрекъснато. Забравяш за социален живот, спиш по 4-5 часа на денонощие и така месеци наред. Винаги трябва да търсиш възможно най-високото качество, защото най-срамното за мен би било точно моята собствена бира да не съм изпипал както трябва." Вдъхновение взимат от упоритостта на Кен Гросман (от пивоварната Sierra Nevada) и Сам Каладжоне (основател на Dogfish Head) – истински визионери на крафт бирата, които правят смели, необичайни и изключителни като вкус продукти, тотален контрапункт на безличните масови бири. А пред вече наложените крафт компании, Blek Pine не трепват и като естетика – сайкъделик опаковките им са работа на Теодор Георгиев, илюстратор и дизайнер, който в момента действа в Щатите (и на tggeorgiev.tumblr.com).

"Предстои да представим още много и много интересни бири", включва се Божидар, когато поглеждаме напред във времето. "Една от тях със сигурност ще бъде руски имперски стаут, сварен с какаови зърна и люти чушки. Заедно с нашия приятел и майстор готвач Цветомир Николов пък сме разработили великолепна бира с уасаби и хмел Симко. Въпреки че почти всички продукти, които ползваме, са внос от Германия, Англия и САЩ, ни се ще да влагаме и нещо местно. Замислили сме например истинска коледна бира с борови иглички – вече имаме разработена рецепта за нея, но няма как да смогнем за празниците сега, защото тази бира е високоалкохолна и й трябва повечко време да отлежи, за да развие вкусовете и ароматите си." Нататък плановете им включват и редовни събития в пивоварната в Горна Баня, така че пак ще се виждаме.

Днес разговорът ни върви на зиг-заг, но не е заради наздравиците. Във всеки един момент Димитър и Божидар са заети с нещо – посрещат нови гости и ги водят да видят инсталацията за бира на долния етаж, лепят етикети на бутилките, говорят по телефона, тичат за още кашони и каси със стаут. Положението е истинска лудница, но те изобщо не изглеждат стреснати – това е точното състояние, в което се чувстват най-добре. "В тази фирма ние сме директори, пивовари, общи работници, чистачи. Най-малкото, така сме свикнали като домашни пивовари – всичко да е в нашите ръце." Точно така ни е вкусно и на нас.

Blek Pine са в магазинната мрежа и във фейсбук като Gb Craft Brewery Blek Pine
Пивоварната в Горна баня (ул. Урал 15) е отворена за гости само на събития