Близкият изток още по-близо

Улица Цар Симеон е дълга 4 километра, но на ширина е още по-голяма – особено около Женския пазар, където всяка врата е вход към различна страна. Днес тръгваме по стъпките на новите кулинарни разходки, които отварят пред нас Ирак, Палестина и Сирия.Първият маршрут, който следва подправките и вкусовете в квартала, тръгва пробно още през 2016. Новото сега е, че от началото на 2019 те вече са ежемесечни, след като Диана Недева и Веси Деянова създават Meeting Points – организация, която става точка за среща между културите. Например с улично изкуство като стенописа до Вечерното училище Пеньо Пенев, в който четката на Точка Илиева напластява историите на жени с мигрантски статут. Кулинарните срещи със собственици на магазини и ресторанти в квартала пък разказват накратко за най-известните продукти и приключват със списък рецепти по имейл, за да се връщате при тях отново и да пазарувате смело и умело.Разходката, в която се включваме тази неделя, започва от вратата на магазин Дияла, където Мустафа от Ирак ни посреща с бонбони с шамфъстък. Кутиите със захарни лакомства са най-отпред и Диана разказва, че със сладко по тези земи се казва "благодаря" – например с кутия от мекия деликатес пишмание. Мустафа обяснява как си приготвя чай от сушени черни лимони, които ни дава да разгледаме, преди да ни подаде от своята смес от седем подправки и да пита можем ли да отгатнем с нос кои са те. Трябваше ни още минута, за да уловим най-деликатната – да, вярно, шафран! – но вече сме на път към следващия магазин, кръстен Виктория.В него се запознаваме с Ахмед от Палестина и продължаваме с десертите – този път прозрачно меко кръгче, приклещило в центъра си половинка орех. Тук продават не само сладко, консерви, чай и сушените патладжани, които ще уловят погледа ви още на входа: ще намерите и различни продукти, които се използват за лек или красота – например традиционния кажал, който от векове почерня очния контур и го пази от инфекции в пустинята, макар че днес е просто грим и го носят все по-малко мъже. Слушаме още няколко рецепти от Ахмед, преди да влезем при съседа му по номер и по име – Ахмед от Ирак в близката пекарна. Днес го хващаме в по-спокоен момент, така че ни разказва накратко как се правят тънките питки и колко е важно хлябът да е топъл – толкова, че се продава леко недопечен, за да го вкарате във вашата фурна вкъщи и да го ядете парещ.В съседния ресторант, един от няколкото, в които може да приключи разходката, Омар от Сирия вече ни чака с хумус, салата фатуш, ориз басмати. Така завършва всичко – с маса, над която прехвърчат рецепти, разговори за пътувания или каквато тема е апетитна на вашата група. На излизане разопаковаме бонбона от Мустафа и завършваме с "благодаря" този следобед, в който Близкия изток е вкусен, а шамфъстъкът дебне отвсякъде.