Ант-Мен и Осата: Квантомания

Трета глава от приключенията на малкия голям отмъстител Ант‑Мен заварва познатия ни каст (Пол Ръд, Майкъл Дъглас, Мишел Пфайфър и Еванджелин Лили) обратно в Квантовото кралство, където супергероите може и да са микроскопични, но проблемите им неизменно са огромни. Като новия супервраг Канг Завоевателя, известен още като Повелителя на времето, чиято сянка тегне над всички възможни вселени. Ако филмът следва нишката на предшествениците си, чака ни по-скоро забавление, отколкото сблъсък с величави пропорции.

Шазам: Яростта на боговете

Тийнейджърът супергерой Били Батсън, хванат в тялото на Закари Леви aka Шазам, излиза на бис в продължението на едноименния филм от 2019 заедно с всичките си доведени братя и сестри и техните възрастни свръхсилни аватари. Този път на мушката им са непослушните дъщери на Атлас (Луси Лиу и Хелън Мирън), а в отбора на съюзниците им играе самата Жена чудо Гал Гадот.

Dungeons & Dragons: Разбойническа чест

Кино ребуут на настолна ролева игра е нещо, което не виждаме често, но пък средновековните фентъзита с лопата да ги ринеш тези дни. Като комбинация от двете филмовата версия на Dungeons & Dragons обещава да ни развълнува някъде около допустимите стойности, но сме любопитни да разберем какви зарове ще хвърлят Крис Пайн, Мишел Родригес и сърцеразбивачът от Бриджъртън Реге-Жан Пейдж. Злодеят, от друга стана, вече е известен и неговото име е Хю Грант.

Пазители на Галактиката: Трета част

В третото си самостоятелно дефиле из киносвета на Marvel шареният екип особняци, предвождани от Звездния повелител Питър Куил, се увеличава с едно космическо куче (говорещо на развален руско-английски с гласа на Мария Бакалова) и се сдобива с изкуствено създаден противник от ново поколение, чиято мисия е – каква изненада – да унищожи позната вселена. Режисьорът и сценарист Джеймс Гън за пореден път вади големите оръжия: сладникав сантимент, анахронизми и осемдесетарски поп, но и този път успява да ги маскира като носталгия.

Малката русалка

Още преди да завърти пълен трейлър, лайв екшън версията на поредната Disney класика вече разбуни духовете с избора на актриса за главната роля, но ние не сме тук да говорим срещу разнообразието, затова с нетърпение очакваме да видим младата Хали Бейли като Ариел и да чуем докъде се простират вокалните регистри на Мелиса Маккарти (Урсула), Хавиер Бардем (Тритон) и Акуафина (Скатъл).

Индиана Джоунс и часовникът на съдбата

В Индиана Джоунс 5 Спилбърг и Лукас се появяват в кредитите само като изпълнителни продуценти, но пък любимката ни Фийби Уолър-Бридж компенсира с ярко присъствие редом до незаменимия Харисън Форд в ролята на не по-малко предразположената към приключения кръщелница на Инди. Годината е 1969, епохата е белязана от битка за завладяване на Космоса, а нашият опърничав професор по археология отново е във вихъра на международна афера, от която очевидно ще се отскубне единствено с помощта на камшик и на няколко стари приятели.

Дюн: Част втора

Режисьорът визионер Дени Вилньов ни кара да чакаме почти година за продължението на епичния фантастичен опус на Франк Хърбърт, но съдбата на Пол Атреидис (Тимоти Шаламе в печалния образ), търсещ отмъщение за разбитото си семейство и раздвоен между любовта на живота си и бъдещето на вселената, отдавна е предначертана. Или не?

Барби

Първият игрален филм, вдъхновен от култовата в детството ни кукла Барби, е електриковорозова романтична комедия с Марго Роби като едноименната блонд икона и Райън Гослинг в ролята на безупречно фризирания ѝ приятел Кен. Бихме си купили билет само за да видим как последният се пързаля на ролкови кънки, облечен в неонов елек, но ще го направим и от носталгия, а и понеже режисьорката Грета Геруиг е същата, адаптирала най-новата версия на Малки жени.

Опенхаймер

Ако някой може да заснеме филм за бащата на атомната бомба с цялата сериозност, която заслужава изобретяването на най-ужасяващото оръжие за масово поразяване на ХХ век, и без да се подвежда от жанровите окови на понятието биопик, това е именно Кристофър Нолан. Килиън Мърфи, Емили Блънт, Флорънс Пю, Мат Деймън, Робърт Дауни-джуниър и Рами Малек са сред останалите причини да вярваме, че Опенхаймер ще е филм събитие, месеци преди премиерата му.

Уонка

Получаваме двойна доза Шаламе в края на 2023, когато актьорът облича ексцентричния костюм на Уили Уонка за предисторията на детската класика Чарли и шоколадовата фабрика, в която начинаещият шоколатиер за първи път кръстосва пътища със странни човечета, наречени Умпа-лумпи. Докато хлапетата се забавляват с тях, за нас остава удоволствието от поддържащите роли на Оливия Коулман и Роуън Аткинсън.