Дейвид Боуи
Боуи има пръст в абсолютно всичко, наречено поп култура. Иноватор и хамелеон в музиката са клишета, измислени първо за него. Артист от друга цивилизация, модна икона и учебник по стил, той е и брилянтен актьор, продуцент, автор и аранжор. В случая и кръстник – през 1977 Джим Кер и китаристът Чарли Бърчил за малко се подвизават под името Johnny and the Self Abusers и съвсем по пънкарски се разпадат след издаването на дебютен сингъл, а две седмици по-късно се ражда Simple Minds – по реплика от парчето на Боуи Jean Genie, събирателен образ на малкия семпъл човек, решен да покори големия град.

Кraftwerk
Електро революционерите, създателите на робот попа, които отварят пътя за вечната дружба между машината и човека. Минималистични в текстовете и тотални експериментатори в звука и бийтовете, те са най-явното вдъхновение за третия албум на Simple MindsEmpires and Dance от 1980.

Питър Гейбриъл
Питър е човекът, който кани Simple Minds за съпорт банда по време на европейското му турне същата година, супер впечатлен от Empires and Dance. Гейбриъл винаги е бил мегалюбопитен към технологиите, интелектуалния авангард и уърлд музиката. И с нещо като безмерно его – за справка, първите му четири соло албума са, разбира се, кръстени на самия него.

Roxy Music
Заедно с Боуи вдигат знамената на новата романтична вълна в брит музиката в началото на 80-те, която обилно залива рока с мода, блясък, авангардно изкуство, попарт и кино. Рок момчетата на Острова все по-често започват да се отбиват във фризьорския салон и скъсяват драстично прическите, за пълен шик обличат и костюм в три части. Красота.

U2
През 1983, след кратки колебания между религията и рока, издават сингъла Sunday Bloody Sunday и албума War, за първи път работят с фотографа Антон Корбин и се нагърбват во веки с политически и пацифистки послания. Именно този албум е причината и за по-агресивния китарен завой в музиката на Simple Minds, които през 1984 издават Sparkle in the Rain с продуцента Стив Лилиуайт.