Бохемска София: По Шипка

Кварталът около Докторския паметник е прочут със своите дипломатически представителства и аристократични домове. В миналия брой ви разказахме за посолствата по Оборище, а сега ще ви покажем и някои от най-впечатляващите сгради, пазещи духа на своите първи собственици по Шипка.

Шипка започва от Париж и в самото ѝ начало са красивите сгради на две посолства – Италия и Австрия. Първото е заобиколено от висока ограда, но служебният вход на второто ни позволява да надникнем в един от най-живописните софийски дворове. Сецесионовата къща на ъгъла със Сан Стефано пък е един от най-добрите примери за архитектура в стил ар нуво. Неин автор е арх. Никола Юруков, който през 1911 работи и по строежа на Св. Александър Невски. Сградата е надстроена с два етажа, но автентичната ѝ красота е непокътната. Освен фигурата на Медуза над представителния вход, впечатляващи са и балконите, които са скрити откъм двора.

Паметната плоча, указваща мястото, на което е живял големият български литератор, проф. Иван Шишманов, е на номер 11. Шишманов има блестяща кариера като общественик, а сградата не е просто негов дом, но и същински културен център. Чест гост е Иван Вазов, а Лидия Шишманова, съпруга на професора, организира там един от най-прочутите литературни салони.

Следва домът на архитекта, създал някои от най-красивите сгради в София – Георги Фингов. Той проектира дори мебелите в къщата си, но неприятно стечение на обстоятелствата го принуждава да го продаде. Въпреки това старите софиянци все още наричат къщата "домът на Фингов". Входът е украсен от каменно женско лице, дело на скулптора Андрей Николов.

Домът, който са обитавали майката и братът на Христо Ботев пък е на номер 23. Къщата е проектирана от техните съграждани от Калофер – отново архитект Фингов и Киро Маричков, дядото на прочутия музикант. Тяхно дело е и къщата с кулата на номер 44. Това е домът на Христина и Атанас Смедовски, чийто дървен балкон може да ни подскаже за романтичния дух, царял по Шипка в миналото, който лесно може да бъде усетен и днес.

Зад Бохемска София стои екип от млади хора, които обичат да се ровят в миналото на столицата. Факти, легенди и легендарни пешеходни обиколки из града са тяхната сила. Споделят я с нас. Бохемска София и Програмата се хващат под ръка и тръгват на разходки из софийската история.