Кирил: Дядо ми не поддържаше брада, обаче имаше уникални мустаци – като на Мордекай, но по-плътни и с по-малка извивка. Той беше голям бохем и кавалер, много изискан, никога не излизаше без шапката си. Сплотяваше цялото семейство и всички го уважаваха. Тази любовта към брадата после се е предала на баща ни и накрая на нас.
Владимир: Помниш ли неговата история с лагера? Баща ни цял живот е носил брада, което през социализма, естествено, е било абсолютно неприемливо. Като всеки свободолюбив младеж, обаче, той отказвал да я махне. Докато на един летен лагер не го обръснали публично! Това е много емоционална случка и мисля, че е една от причините баща ни да запази брадата си завинаги. Другата трябва да е майка ни, която все му повтаряла колко го харесва така.
Павел: И моят дядо има страхотно отношение към брадата си, но при него нещата са в другата посока – на тотална дисциплина при бръсненето и недопускане на нито едно косъмче. Всяка сутрин става в пет, бръсне се гладко, слага си вратовръзката и отива да си купи милинка… Между другото, няма да забравя моето първо обръсване – беше много ритуално и готино, с напътствия от баща ми. След точно пет пъти от същото си казах – "Ооо, абсурд, забрави!" Не е за мен. Винаги съм имал леко набола брада, но от около две години вече пускам тази.
Владимир: И аз поддържах дълго време набола брада, дори по практични причини. Истината е, че целият дискомфорт на бръсненето изобщо не е за подценяване.
Кирил: Оттук започна всичко и с нашите масла. Аз винаги съм имал повече брада и когато веднъж Владо ме попита как да се справи със зачервяването и неприятното усещане, вече знаех какво да му предложа. Имам приятел индиец с аюрведичен център, който ме е научил на какво ли не за маслата и ароматите, така че си забърквах разни кремове. Направих един за брат ми, който му реши проблема, той видя бизнес план в това, обсъдихме, разучихме и започнахме. Но това с първото бръснене е интересно, сега си спомням, че при мен се случи по някаква собствена приумица. После баща ми ме порица, че не съм отишъл при него за съвет. Направо ми стана гузно. Не за друго, а защото не му позволих да ме научи на каквото трябва.
Владимир: Не се притеснявай, имаше възможност да предаде урока по-късно на мен. Показа ми целия процес, какво нанасяш и как се грижиш преди и след. Между другото, Павка, ти забелязваш ли различно отношение, когато си с брада?
Павел: Има разни хора, които ме гледат странно – особено непознати, в университета, на границата. Обаче брадата си е код. Веднага правиш брада-контакт – един поглед и разбираш, че с другия човек имате нещо общо.
Владимир: Брадата според мен е единственият комплимент, който могат да си направят спокойно двама мъже. Но си е код, така е. Показва артистичност, свобода, бунтарски дух и някакъв авторитет. Излъчването ти става друго, много мъжествено.
Кирил: И като видиш човек с брада, винаги знаеш, че той я чувства като нещо свое и се харесва така. Стига да не е някой, който просто следва тренда. Брадата е най-естествената част от мъжкото тяло, затова и ние казваме, че трябва да се спре с това бръснене преди среща или интервю за работа. Има хора, за които от пръв поглед си казвам: този човек никога няма да си намери работа, ако не си пусне брада… Нито ще си намери жена (смее се).
Владимир: То и в тренда няма нищо лошо, защото модата запалва хората и това е супер. Пък и нищо не ти трябва, за да се присъединиш, освен да спреш да се бръснеш и да си поддържаш брадата. Всяка сутрин ставаш, миеш я, слагаш масло.
Кирил: Да поддържаш брада е същото като да поддържаш коса, но пак са различни нещата: космите са по-дебели и се накъдрят по един специфичен начин. Има много различни бради и сигурно затова получаваме въпроси за какво ли не – за белите косми, за твърде къдравите… Имаме клиенти с еееей такива бради, които просто не можеш да управляваш! Някои хора ги изправят с преса за коса, но честно, нищо не работи. Да, можеш да я заглаждаш вечер и да лягаш на една страна, защото начинът, по който спиш, е от огромно значение. Има разни трикове, но главното е да разбереш, че това е твоята брада. Приеми я, каквато е, и си я носи с гордост.
Владимир: И я поддържай, ако искаш да изглежда добре. Аз харесвам дългата брада, която обаче е и гъста – затова подстригвам моята веднъж седмично, мия я всекидневно и я мажа с масла, за да укрепвам косъма. Но е много забавно, ако решиш да експериментираш – правиш едно грешно движение и трябва да я махнеш цялата!
Павел: О, всички сме минали през това. Моята брада е прекалено голяма, за да я поддържам сам като вас, затова ходя при един ливанец на Женския пазар да ми я оформя. При него проблемът е, че винаги експериментира и никога не повтаря формата. Така един път се наложи да я махнем цялата, голяма трагедия беше. Освен това, ако ме види през прозореца при някой негов колега, се почва едно сърдене…
Владимир: Автентичните бръснарници са страхотни, можем само да съжаляваме, че ги няма в България. Покрай продукта ни обиколихме какви ли не места, за да видим как се прави там – в Лондон, Истанбул, скандинавските страни, Берлин…
Павел: Като каза Берлин, веднъж там си оформях брадата в бръснарница, която беше специализирана – само за бради и домашни любимци. Докато бях на стола, до мен подстригваха кученце! В Пловдив пък има един стар бръснар, който си подбира жестоко клиентите – взима само тези, които са му симпатични.
Кирил: Интересно е как в културите се появяват и субкултури – хората, обединени от брадите си, се обединяват после и около други неща. Бради плюс колела, бради плюс кучета, сигурно затова е бил такъв и този салон в Берлин. Попадал съм дори на страница, в която се пускат само снимки на мъже с бради и котки. Хората се забавляват, което е супер. В крайна сметка да имаш брада е най-естественото нещо – защо да не е и забавно? 

Маслата на Владимир и Кирил Балканови са на bradabrat.com.