Моля те, представи се накратко.
Името ми е Марк Уонг и участвам в състезанието Done in 60 Seconds от самото му начало през 2008. Бях един от претендентите за наградата с моите версии на Скорост и Пърл Харбър и най-накрая тази година спечелих с 60-секундна версия на Топ гън.

Кога и как разбра за Done in 60 Seconds?
От дълги години съм запален читател на Empire (едно от водещите киносписания и партньор на конкурса – бел. авт.), там прочетох новината за първия конкурс в края на 2007.

Колко време ти трябваше, за да се решиш?
Около 3 секунди след като прочетох статията. Още като тийнейджър бях правил домашни версии на холивудски филми, така че това беше като връщане в детството. Дори във филма участваха същите приятели, с които бях снимал навремето.

Защо избра точно Скорост, Пърл Харбър и Топ гън?
Първата година, когато участвах, търсих филм, който може да бъде представен за възможно най-кратко време. Също така нямах много време, трябваше ми нещо по-лесно за заснемане. Скорост бе идеален за целта, особено при моята странна прилика с Киану Рийвс! През 2009 пък ми се щеше да направя филм, който е твърде дълъг в оригинал. Стори ми се, че Пърл Харбър е по-лесно да бъде разказан за минута, отколкото за три часа. Това бе амбициозна задача, но идеята бе да спестя три часа от живота на хората, които да гледат моя филм, а не истинския.
Топ гън пък винаги ми е бил любим и веднъж като си го помислих, нямаше връщане назад. И този път беше различно, защото в Топ гън няма истинска история, а по-скоро поредица от красиви музикални клипове, затова се концентрирах на колкото се може повече от тези образи – мотор, волейбол и изтребители, разбира се.

Гледал ли си филмите, които си преборил за наградата?
Да, другите два английски филма за 2010 бяха фантастични. Who Framed Roger Rabbit и Evil Dead, направени с пластелинова анимация. Когато видях, че са включени във финалната селекция, се притесних сериозно. Всъщност всяка година има страхотни филми, които дори не стигат до финалната фаза на състезанието, но можеш да ги гледаш в YouTube и да им се радваш.

Три години поред участваш в Done in 60 Seconds. Тази година ще се включиш ли?
Не, защото би било жалко някой да спечели състезанието два пъти поред. Това е уникална възможност един обикновен човек да преживее нещо необичайно – сега е ред на някой друг.

Промени ли се животът ти след победата в състезанието?
Поставих си цел, бях упорит и накрая я постигнах – беше фантастично пътуване, особено с нещо, което наистина обичам. Колкото до това постоянно да режисирам филми – вече имаше няколко запитвания и няколко срещи, но не очаквам изведнъж да подпиша договор за три филма с Paramount!

Имаш ли полезни съвети за хората, които искат да се включат в Done in 60 Seconds 2011?
Направете филм, който обичате – няма как да положите толкова усилия върху нещо, което не ви е особено приятно, дори и когато трябва да го разкъсате на парчета (въпреки недостатъците му, аз харесвам Пърл Харбър). Освен това спрете се на филми с по-голяма популярност – повечето хора трябва да са гледали оригинала, за да им допадне и вашата версия.
Направете филма си весел – не правете сериозна версия, защото хората могат просто да гледат оригинала. Аз например се опитвам да правя препратки към други роли на актьорите или пък към истинския им живот. Също така, ако в сценария нещо куца – наблегнете на това и го направете смешно!

Предполагам, че си истински обсебен от киното. Колко филма на седмица гледаш?
Със сигурност недостатъчно. Удава ми се възможност да ходя на кино само веднъж в седмицата (виновни са най-вече малките ми деца), но сайтът lovefilm.com е фантастично място, благодарение на което гледам класически филми онлайн и увеличивам знанията си в сферата.
Като тийнейджър бях страшен фен на Спилбърг и Лукас, но тази любов поугасна с времето. В последните години съм най-впечатлен от чуждестранни филми като City of God и A Prophet. Но все още ме кефят големите продукции, стига героите и историята да са силни. Миналогодишният Star Trek бе идеално балансиран – много лична история за връзката между Кърк и Спок, но развита на интергалакти­чески фон. Страхотно.

Подробности за регламента на Done in 60 Seconds ще намерите на diss.bg,
филми от предишните състезания можете да гледате на empireonline.com
Крайният срок за подаване на вашите кратки филми е 29 януари 2011