Биеналето във Венеция не е само едно от най-важните изложения за съвременно изкуство в света. То е болна тема за нашата страна заради липсата на политика за национално участие. Тази година обаче кураторският проект Бунт на маса. Изложба на свещи на Яна Костова (с организатор сдружение Изкуство днес) е селектиран за официалната програма през 2015 и влиза с рогата напред.

Изложбата е вид бунт срещу неучастието на България със собствен павильон и се представя в самоироничен формат – като си отказва място в галерия и задава въпроса защо революциите ни са все на маса. Български и чуждестранни артисти (обявяването на имента им предстои) ще се включат в шумното пространство на ресторант във Венеция, като работите им ще бъдат върху салфетките и поставките за маса. Ако от това ви става леко неудобно или смешно, целта на куратора е постигната – да, на биеналето сме, но не точно както би ни се искало. Работите в заведението ще се въртят на случаен принцип през целия период на изложението (от 9 май до 22 ноември), с което кураторската работа ще бъде минимализирана. Междувременно авторите могат да се включат и с видеа, които ще бъдат прожектирани върху сградата срещу ресторанта, а меки столове на улицата ще създават усещане за киносалон.

Около изложбата ще се организират куп събития и тук при нас. Цялата идея е да се започне диалог за културната ни политика, така че очакваме още лекции, дискусии и срещи. А понеже в момента участието ни зависи от преговорите за финансиране, се готви и серия от партита за събиране на част от необходимата сума. Защо да не вземем нещата в свои ръце, щом целта е добра. Задължително ще пишем за партитата, когато моментът настъпи – нататък вие си решавате.