Time Bandits (1981)
Това е един от първите филми на Гилиъм след гениалната поредица Монти Пайтън и си личи, при това доста. В Time Bandits подскачат познатите Пайтън-агенти Майкъл Пейлин и Джон Клийз, но още по-впечатляващи в ролите си са хлапето Крейг Уорнок и малкият човек Дейвид Рапапорт. Историята е по детски игриво и смешно-фантастично приключение, което прескача от скучните английски предградия през 80-те до времето на Робин Худ и Наполеон, за да ни срещне със самия Господ в края.

Бразилия (1985)
Тук Гилиъм е отговорен и за режисурата и за сценария, написан заедно с театралния гранд Том Стопард (отговорен за Rock’n’roll и Rosencrantz and Guildenstern Are Dead). Съвсем в реда на нещата, Бразилия е необичаен разказ за любов, мечти, сънища и една антиутопична, тоталитарна реалност. Някъде между типичната за Гилиъм фантастика и остра­та сатира Бразилия се оказва един от най-добрите европейски филми на 80-те.

12 маймуни (1995)
Умопомрачителен сай-фай трилър за конспирации, вируси и края на света. Великолепна игра на Брус Уилис (като окървавен, объркан и от време на време уверен в мисията си пътешественик във времето), а и на Брад Пит (тук – съвсем побъркан, но устат и забавен еко терорист).

Страх и омраза в Лас Вегас (1998)

Мистър Гилиъм очевидно владее всичко – след класическа британска комедия, антиутопии и фантастичен трилър се пресегна към култовия роман на Хънтър Томпсън. Очевидно той бе правилният човек, който да преразкаже кошмарните, поривисто-смешни и абсурдни LSD трипове на журналиста Раул Дюк и вечния му спътник доктор Гонзо. Джони Деп и Бенисио дел Торо блестят, нормално.

Братя Грим (2005)
През новото хилядолетие Гилиъм се връща към приказките, макар че именитите немски фолклористи едва ли са си представяли своя живот и творби по този начин. Фриволен прочит на известните в цял свят сюжети – с кули, девици, вещици и върколаци, но и с малко повече холивудски привкус, отколкото е нужно.