Италианската кухня не е само паста, пица и вино. Нито пък просто ястия или култура на хранене. Италианската кухня носи отпечатъка на местния дух и разкрива историческите особености и регионална идентичност.
Тя е език, чрез който тези отличителни черти се комуникират, и ще отидем още по-далеч, като заявим, че е истинска форма на изкуство. От списъка с продукти за пазаруване, през подготовката, до консумирането на ястието: всичко е от огромно значение, за да стане произведението шедьовър. Всеки италиански регион обаче има своите специфики. Дори всяка местност, прилежаща към даден регион, се отличава с по нещо изненадващо. Представяме ви италианския север!
На западния фронт всичко е ново
Кухнята на Северозападна Италия е толкова разнообразна, колкото разнообразен е и пейзажът наоколо: от френските и швейцарските Алпи до каменистите и скалисти плажове на италианската Ривиера. Традиционните за Северозапада ястия отразяват богатото кулинарно наследство на Вале д’Аоста, Пиемонт, Лигурия и Ломбардия, като всеки от тези региони запазва собствения си стил, обогатен от особеностите на съседните Франция и Швейцария (дори някои щрихи и от Германия). Колкото повече се приближавате до пристанищата и бреговете обаче, толкова по-подготвени трябва да бъдете за морска кухня и международни влияния, донесени от най-различни краища на света.
На изток е раят
На североизток, където се издигат суровите Доломити, ястията са по-богати на вкусове: кремообразни, по-често месни, а ризотото и полентата са сред типичните заместители на пастата. Традициите на Североизтока откриваме още във Византийската империя и Далечния изток, макар че блюда с картофи, свинско и кисело зеле не бива да ни се струват толкова изненадващи благодарение на влиянието на съседните Словения и Австрия.
Менюто
Зеленчукова полента с гъби
Историята на полентата е по-дълга и засукана от тази на пицата и пастата, взети заедно. За сметка на това приготовлението е лесно. За да направите вкусна зеленчукова полента, запържете до златисто гъби и лук. Червен пипер, кориандър, канела и смлян чесън са дребните детайли, които ще направят кулинарната магия. В тигана един по един влизат и зеленчуците (тиквичка, патладжан, домати, сушени домати, чушка), а самата полента трябва да овкусите добре с куркума. Пресният босилек никога не е излишен като последен щрих преди сервиране.
Меландзане ала Пармиджана
Класическо северноиталианско ястие е и Меландзане ала Пармиджана, или с две български думи: патладжани с пармезан. Тук съветът за лаиците е да изцедят добре осолените патладжани, за да избегнат горчивия вкус, а за по-напредналите – да обелят така, че да се запази и част от кората на зеленчука. Резените патладжан отиват в тигана за бързо запържване, а вкусът на доматите се обогатява с лук, чесън, риган и босилек, разбира се. В тавата редувате патладжани, доматен сос и пармезан и печете за кратко. Някои специалисти поръсват с галета в зехтин и прясно нарязан риган, а други сервират с парченца моцарела отгоре.
Торта Сбрисолона
Сбрисолона е десерт, придобил култов статут в района на Ломбардия. В превод името му носи значение на "рушащ се" и това изобщо не ни учудва. Смлени бадеми, брашно, грис, захар, портокалова кора и семена от анасон се омесват добре с масло и жълтъци. Пече се до златисто и всички опити да го разрежете с нож ще бъдат напразни. След всички баклави, шоколадови бонбони и други форми на захар, които наскоро погълнахме, този лек италиански десерт е повече от добре дошъл.
Други рецепти: