Grandmaster Flash & The Furious Five
Да търсим корените на хип хопа би ни върнало десетилетия назад във времето и пространството, но съвременната форма на стила се появява в края на 70-те в Бронкс, Ню Йорк, като за пионери в жанра се сочат диджей Джоузеф Садлър и петимата рапъри Melle Mel, Kidd Creole, Cowboy, Mr. Ness и Rahiem, останали в историята под името Grandmaster Flash & The Furious Five. Макар да успява да издаде едва два албума – революционния за времето си The Message (1982) и On the Strength (1988), през 2007 секстетът се превръща в първото рап формирование, въведено в Залата на славата на рокендрола.

The Fat Boys
Изскочили с гръм и трясък от дълбините на Бруклин, тримата нюйоркски дебеланковци Prince Markie Dee, Kool Rock-Ski и Дарън The Human Beatbox Робинсън обезсмъртяват имената си не само като хип хоп пионери, но и като първите, въвели бийтбоксинга или създаването на ритъм с уста. След едноименния си дебют от 1984 The Fat Boys създават още половин дузина издания, най-успешно от които си остава Crushin’ (1987) благодарение на хита Wipe Out.

Public Enemy
Може би най-силно политизираната хип хоп група на 80-те, Public Enemy от Лонг Айлънд, Ню Йорк, поема по пътя си през 1982 под предводителството на индивиди като рапърите Chuck D и Flavor FLav и диджеите Lord и Terminator X. Момчетата са активни и до днес, заслужено жънейки плодовете на многобройните си успехи – като се започне от дебюта Yo! Bum Rush the Show (1987), мине се през излезлите в зората на 90-те Fear of a Black Planet и The Enemy Strikes Black, включително и съвместния запис с траш метъл ветераните Antrhax на хита Bring the Noise, и се стигне до наскоро излезлия How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul?.

Run-D.M.C.

Безспорно най-влиятелната класическа хип хоп група се пръква през 1983 от същия нюйоркски квартал, дал на света и Onyx. В продължение на две десетилетия, Джоузеф Run Симънс, Даръл DMC Макданиълс и Джейсън Jam-Master Jay Мизел се превръщат от трима приятели от Куинс в най-великата хип хоп група на всички времена (според MTV), а албуми като King of Rock (1985) и Raising Hell (1986), откъдето е и добре познатият хит Walk This Way, белязал историята на съвременната музика с първото сливане на рап и китарен рок в едно благодарение на съвместното изпълнение на парчето заедно с Aerosmith, доведоха до въвеждането на триото в Залата на славата на рокендрола.

N.W.A.

Този топ 5 не би бил пълен без включването на поне една група от Западното крайбрежие. Сформираните в калифорнийското градче Комптън през 1986 Niggaz Wit Attitudes или просто N.W.A. са активни едва пет години, но издават цели 4 албума, преливащи от брутални рими, довели до забраната на творчеството на формацията по повечето американски радиостанции. Въпреки това продажбите им надхвърлят 9 милиона копия само в САЩ, преминалите през редиците на групата Dr. Dre, Ice Cube и някогашният наркопласьор Eazy-E реализират успешни солови кариери, а записи като Straight Outta Compton (1988) и Niggaz4life (1991) поставят началото на добилия огромна популярност гангстерски рап.