Откъде тръгна идеята на Зелените рицари?
Апостол: Родиха се като дипломна работа за магистратурата ми по бизнес администрация, когато се запознах и с моя състудент Митко, който сега е част от екипа. Около година по-късно започнахме да говорим с Гери и в момента развиваме идеята. Аз съм идейният ръководител, но за всички нас това вече е кауза.
Гергана: Апостол е мозъкът и основната тяга в двигателя на проекта. Моята роля е да подкрепям реализацията, като насочвам към детайлите и настоявам да ги изясняваме. След като стартираме, работата ми ще бъде свързана с вътрешните обучения и развитие на рицарите – квалификацията и опитът ми са свързани с изграждането на личния капацитет.

Кой може да се възползва от Зелените рицари, когато тръгнат в атака?
Апостол: Всички. Рицарите ще са градски велокуриери на електрически велосипеди, макар че много хора смятат, че София не е най-подходящият град за придвижване с колело. Основните ни клиенти ще бъдат фирми, които мислят за устойчивото развитие. В основата на начинанието е идеята, че докато развиваме бизнеса, ние развиваме и хората, които работят в екипа. Те ще имат възможност не само за интересна работа, но и за придобиване на умения и опит, които да ги направят конкурентоспособни на пазара на труда за сравнително кратко време. Надяваме се да бъдем трамплин за млади хора, които имат нужда от такъв шанс, а бизнесът да се превърне в позитивен пример за града и да насърчи велотранспорта – нещо, което отдавна е практика в други европейски градове.

Идеята е провокативна, а свързваме бизнеса с известна строгост. Ще потръгне ли?
Апостол: Зелените рицари е провокативен проект, това е вярно, и някои биха казали, че е много труден за осъществяване. От друга страна, има много фирми, които искат да подобрят, това, което наричат корпоративна социална отговорност – да бъдат по-устойчиви и отговорни към околната среда и обществото. Има глад за позитивни проекти, които да обвържат бизнеса с някаква кауза, не само с правенето на много пари. Ние се опитваме да превърнем една кауза в бизнес и ползите да са за много заинтересувани страни – клиентите, младите хора, града, природата.
Гергана: Във времената, в които живеем, идеалите не са на почит. Нашият проект е връщане към по-дълбокия смисъл на личното съществуване и на правенето на бизнес – това, да служиш на другите по по-добър начин. Искаме Зелените рицари да следват етичен код – да бъдат съвременни градски модели за подражание, с което най-малкото да провокираме повече хора да се замислят върху нещата, които имат смисъл, полза и значимост.

Най-голямото предизвикателство, което срещнахте по пътя си досега?
Апостол: Срещнахме доста предизвикателства, които все още решаваме. Сформирането на екипа, техническото обезпечаване, привличането на клиенти – справяме се с всички тези неща в крачка, за да може всичко да бъде на мястото си, когато започнем. Но може би най-голямото предизвикателство е да отговорим на очакванията, които партньорите ни имат. Оказа се, че идеята за Зелени рицари като устойчив велокуриер и мост между младите хора и бизнеса вдъхнови страшно много хора. Сега те очакват от нас да превърнем Зелените рицари в реалност и ние трябва да се справим по най-добрия начин.

Какво да очакваме от рицарите на Форум Бизнес?
Апостол: Ще разкажем за идеята, какво сме свършили до този момент и какво остава. Целта ще бъде да заразим всички с визията за велокуриери в София под формата на Зелени рицари.
Гергана: Едно от нещата, които ще ни помогнат да успеем, е разпознаваемостта на каузата и подкрепата от страна на повече хора. Ще използваме форума, за да разкажем за идеята си, да чуем коментари и предложения, да срещнем съмишленици.

Ако трябва да си представите този проект в идеалния му вариант след пет години, какво ще е свършил той за това време?
Апостол: Много млади хора ще са минали през школата на Рицарите и ще са се реализирали в кариерно отношение. Бизнесът ще е по-възприемчив към зелените идеи и по-устойчив. Столичани ще знаят как изглеждат велокуриерите. Ще има повече велоалеи и повече хора ще карат колела.

Най-важният урок, който открихте и бихте споделили?
Апостол: Че е добре винаги да споделяш своите идеи. Няма смисъл да се страхуваш, че ще ги откраднат или пък че няма да ги вземат насериозно. Не би имало никакъв начин, по който Зелените рицари да се случат, ако за тях не бяха вдъхновени и не ни помагаха много хора. Ако нашата идея успее, то ще бъде благодарение на споделянето й и прегръщането й от всички.
Гергана: Винаги си струва да направиш усилия, за да реализираш мечта – дори и да не я видиш точно във вида, в който си мечтал, докато се бориш за нея, ще се появят нови мечти или ще срещнеш нови съмишленици и приятели. Каквото и да стане, няма как да загубиш! 

Форум Бизнес е в Модерен театър на 14 май от 10:00 до 18:00,
предварителна регистрация на gorichka.bg или в магазините БиоМаг – 30лв за двама или 20лв за един, на място – 30лв на човек