Влизаме в крак с него с някои от водачите му от тук и света, които пълнят София Тех Парк с лекции, демонстрации и игри за всички възрасти от 10 до 13 май. Събитията също са безброй, така че ви пускаме само примамка за всеки от дните, а вие скачайте в sofiasciencefestival.bg да направите пълен график за най-умните си четвъртък, петък, събота и неделя за годината.

10 МАЙ
Личната ни експедиция до най-южния юг май ще остане за следващ живот, затова в този се радваме на всеки ден, в който Антарктида идва при нас. Такъв е 10 май, когато срещаме Питър Маркис – шеф на медиците в британската мисия на ледения континент. Историите за хора, кучета и наука, които е натрупал между преспите през последните 20 години, започват в 18:00 в зала Космос и продължават в 20:30 в Мтел Арена, когато до него застават нашият полярен пионер проф. Христо Пимпирев и испанският им колега проф. Антонио Кесада. Тримата редят триизмерна картина на първите 30 години на нашата мисия в Антарктида, а на първия ред ви слагат 5лв за билет.

11 МАЙ
Ако и вие все по-рядко срещате любовта, която уж трябва да спаси света, спокойно – Рои Цезана има резервна надежда. Футуристът и нанотехнолог залага своите 5 стотинки, че ако нещо може да ни измъкне от апокалипсиса, то е човешката иновативност. Същата прави възможна и лекцията му в София, водена от роботския му Аз, който е с монитор вместо глава, докато Рои е в САЩ. Разговорът за бъдещето започва в 19:30 в Мтел Арена за всеки с отворен ум и платен билет. Безплатен пропуск пък ни води в зала Космос в 20:30, когато увлекателният британски акцент на д-р Куентин Купър слиза от ефира на BBC, за да събере в лекцията си Кой каза нърд? всичко, което не ни се вярва за учените. Рошава бяла коса и сложен език – това може да е представата ви за човек на науката, добита от снимка на Айнщайн и учителя по химия в гимназията, но учените са повече от стереотипите, в които ги обличаме. Какво повече, слушаме от "най-ентусиазирания човек на света", който е и един от главните научни журналисти на Острова.

12 МАЙ
Вечерната лекция в този ден може да замести сериала ви: от 19:00 в Мтел Арена топ авторът на научна литература Саймън Сигх разкодира математическите тайни на Семейство Симпсън и изправя на съд популярни методи на алтернативната медицина – срещу 5лв за седящо място в залата. Без пари и буквално безценна пък е дневната научна приказка, която разказва за пшеницата в зала Космос от 14:00. Познаваме добре хлеботворното растение, но не подозирахме, че се използва и за пречистване на почвата, защото подземните му пипала събират почти всички видове тежки метали. Отскоро това умение се прилага за добиване на злато и въпросът веднага е: какъв е шансът препечената ни филия да отронва 24-каратови трохи? Слушаме отговора от Циамо Леогале – победител в световния финал на Лаборатория за слава FameLab 2017. Конкурсът за разбираемо и забавно говорене за наука и тази година изправя един срещу друг най-добрите оратори и у нас в локален финал, на който всеки има 3 минути да ни шашне по дадена тема, но така че да я разберем. Надговарянето е на 13 май от 19:00 в зала Космос, а дотогава програмата реди куп финалисти от предни издания на състезанието, които ви се представят на sofiasciencefestival.bg.

13 МАЙ
Малко се шашкаме от идеята, че учените вече знаят точната дума, която може да накара всеки втори да дари орган. Да, поведенческата наука напредва в декодирането на мозъка ни и д-р Дейдри Робъртсън идва в зала Космос в 12:00, за да ни успокои, че това е добра новина. Ако ви тревожи дали тя все пак не служи и на лоши хора, изберете зала Мтел Арена в 12:30 и срещата със сър Тим Хънт. Британският биохимик и екипът му "някак случайно" откриват, че има едни протеинови молекули, които контролират деленето на клетките и това се оказва важно като за Нобел по медицина. След като разберем защо е така, в 18:00 в зала Космос прескачаме към въпроса, който тресе ежедневието ни: Защо умни хора вярват в глупости?. Отговор дава гръцкият химик д-р Спирос Кицинелис, който от години рови в човешката ирационалност.

Акценти от детската програма на научния фест ще намерите на kids.programata.bg

Софийски фестивал на науката е в София Тех Парк от 10 до 13 май с превод на български за чуждестранните лектори

Пълната програма на феста, пропуски за безплатните събития и билети за платените на sofiasciencefestival.bg