от Кристофър Нолан
"Таен агент има задачата да предотврати Трета световна война чрез пътуване във времето", налучква Уикипедия сюжета на най-добре пазената тайна в киното в момента. За новата си главоблъсканица в стила на Генезис и Мементо Кристофър Нолан внимава да не изпусне жокер даже в трейлъра, от който разбираме основно колко сме гладни за този филм. Заглавието му е странна дума, която се чете еднакво в двете посоки, а какво значи, ще видим на 17 юли през запазената за Нолан камера на Хойте Ван Хойтема и с музиката на новия в екипа Людвиг Горънсън – любимец на Childish Gambino и приятел на Ханс Цимер, който му отстъпва мястото си, защото е зает да композира за Dune.
от Денис Вилньов
Премиерата е чак на 18 декември, но на Вилньов (когото обичаме заради Първи контакт и Блейд Рънър 2049) му трябва време – филмът ще е поне от две части, за да обхване изходния материал. Поредицата от 6 книги на Франк Хърбърт, известна още като най-добрия сай-фай роман на всички времена и голямо вдъхновение за Междузвездни войни, вече е понесла две амбициозни екранизации – обезглавената от критиката версия на Дейвид Линч от 1984 и незавършената (но документирана) на Ходоровски. Затова сега гледаме с особена надежда към пустинната планета Дюн, която младият Пол Атреидски е призван да управлява – той е Тимъти Шаламе, начело на състав 5 звезди.
от Чарли Кауфман
В главата на Чарли Кауфман, писал Да бъдеш Джон Малкович, Блясъкът на чистия ум и Адаптация и режисирал особената анимация Аномалиса, е твърде интересно, за да не си причиним новия му филм. Идва до 2-3 месеца от Netflix Originals и е психологически трилър, който еднакво ужасява и обърква с историята си за млада двойка, в която жената иска да приключи връзката, докато пътуват към родителите на мъжа. Когато се озовават в двора на пусто училище със зловещ пазач на прозореца, въпросът е доста по-добър от кой ще умре. Кой кой е се пита в дебютния роман на канадеца Ийън Рийд, който тук е силно "кауфманизиран", подшушва ни главният актьор Джеси Племънс.
от Дейвид Финчър
От режисьор на клипове (като Vogue на Мадона) Дейвид Финчър става звяр в киното още със Седем и Боен клуб, но от 2014 насам е извадил само сериала Mindhunter. Netflix обаче пак са зад гърба му и за следващия удар – биографична дисекция на скандала с филма Гражданинът Кейн. Гилдията още помни как Орсън Уелс, който режисира, играе главната роля и поръчва сценария (взел после Оскар) на известния Херман Манкевич, по прякор Манк, накрая драстично прекроява сюжета. Финчър се бори да снима този филм още от 90-те, негов сценарист е вече покойният му баща Джак, а Манк ще е Гари Олдман, ако не ви стигат причините да треперите за премиерата, засега необявена.