На 11 май, денят, в който се почита паметта на Св. св. Кирил и Методий, потегляме на пътешествие сред поезията на 90-те с водещ българския поет Йордан Ефтимов. Маршрутът преминава през ключовите моменти и личности за периода, запознава ни със спецификите на това динамично време от литературната ни история и завършва в One Book Bookstore. Там ни очаква чаша вино и поетичната антология Скритите букви, представяща творби на Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

Оставаме в One Book Bookstore и на 14 май, защото от 15:00 там се срещаме с дизайнера на книгата Костадин Кокаланов, който ни запознава с различните етапи на работа по създаването на визуалната идентичност. Графичният аспект е един от водещите елементи на Скритите букви. Срещали сме се с тях под формата на пейки, пръснати из града, 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека, а сега ги преоткриваме и под формата на тениски, тефтери, торби и комплекти картички, които също ни очакват в книжарницата.

18 май е посветен на Ромен Гари. Тръгваме от Докторската градина по стъпките на френския писател, който прекарва две години под липите на Оборище, и проследяваме нишките на някои от най-знаковите му романи. Наш литературен гид този път се явява философът и журналист Тони Николов.

Два дни след датата на раждане на Яна Язова – 25 май – пък обръщаме поглед към нейното творчество с помощта на един от най-задълбочените нейни изследователи – литературният теоретик и журналист Петър Величков. Започваме от Съдебната палата, където са били съхранявани нейните оцелели архиви, и разкриваме детайли за живота и убийството на българската интелектуалка.

Малчуганите също няма да останат разочаровани, защото за тях е предвиден специален детски литературен маршрут на 28 май от 11:00. Писателката на детски книги и преводачка Зорница Христова повежда хлапетата на разходка из историята на книгата: от древните ръкописи до съвременния книжен носител. Започваме от Ботаническата градина, което ни подсказва, че в дискусията растенията също ще играят централна роля.

Повече за литературните маршрути научаваме тук.