Назад, назад
Голяма част от хората свързват Goldfrapp с гламурното, бляскаво електроклаш звучене на албумите Black Cherry и Supernature палавите клипове като Ride A White Horse, например). Ние обаче помним началото на проекта – дебютният Felt Mountain от 2000-та, който бе значително по-тих, самовглъбен и ембиънт. Някои му лепнаха приятното (и почти толкова безсмислено) определение бароков поп, но главното беше, че в началото дуото Алисън Голдфрап и Уил Грегъри правеха значително по-меланхолична и акустична музика. С Tales of Us се връщат натам.

Огън и лед
”Обичам електронните звуци заради тяхната студенина, но ги намирам за доста странни. Акустичните инструменти, напротив, имат чувствено и топло звучене”, споделя Алисън относно преоткритата си любов към традиционния подход към музиката изобщо. В крайна сметка, Tales of Us не се появява от нищото – предшестващият го Seventh Tree също бе опит дуото да се откъсне от електроклаш сцената, в която съвсем доброволно бе попаднало. През 2013 нещата са още по-сериозни – Goldfrapp са направили силно фолклорен и неокласически албум, в който акустичната китара, челото и цигулките действат в отлична комбинация с ту извисяващия се, ту притихващ до шепот глас на Алисън. Всяка песен носи женско име и типично женска душевност (проверете например разкъсващо красивата Annabel, в която се разказва трудното израстване на дете, родено като хермафродит), а ефирните инструментали звучат като нещо, което би паснало идеално не в шумния нощен клуб, а в някоя вила, пред отблясъците на камината. Последното също не е случайно – целият албум е записан в почти пълна изолация нейде в английската провинция.

Образ и подобие
Особено ни радва, че в случая не обсъждаме колекция студийни парчета, а творба с абсолютна цялост и почти концептуален характер. Всяко парче пасва идеално на останалите – тъжовната музика, чернобелият дизайн на албума и, не на последно място – видеоклиповете към Annabel и Drew. Които пък Goldfrapp изобщо не искат да наричат видеоклипове и с право – това на практика са два късометражни филма, направени не за телевизиите, а за онези фенове, които искат да се гмурнат възможно най-дълбоко в есенната меланхолия на Tales of Us.

Tales of Us на Goldfrapp можете да купите на диск и винил тук