Природата
Освен на хилядите езера (точната им бройка е 187 888), Финландия е страната и на астрономически брой дървета. Разходките в гората (и в пълната самота на собствените си мисли) е любимо за финландците занимание. За да няма сценки от Дивия запад или шумни балкански разпри обаче, там действа правилото "Равни права за всеки". Да се разхождаш, нощуваш, береш плодове или хапваш в гора, която е нечия собственост, е напълно приемливо. Стига да пазиш природата. И да не задаваш въпроси. "Колко хектара гора притежавате?" ще ви превърне в ненадминат простак. Цивилизованият начин да разберете е да се обадите във финландския еквивалент на НАП. Информацията за собственост и доходи е публична.
Разговорите
За финландците мълчанието е адекватна форма на разговор, а моментите на тишина, увиснали в пространството между двама, трима или весела компания, изобщо не се смятат за неловки. Говориш само тогава, когато наистина има какво да кажеш и с пълното съзнание за тежестта на произнесените думи. Традиционният за голяма част от света въпрос "как си", приведен след гздравей" е равен на блокаж за натуралния финландец. Задайте го и бъдете готови да чуете житейската му равносметка.
Духът
Финландците разполагат със специална, труднопреводима дума, заключаваща в себе си цялата сила на финландския дух. "Сису" означава смелост, твърдост, решимост и стоическа издръжливост пред каквито и да било предизвикателства. Наличието на "сису" позволява да продължиш напред, дори когато околните смятат начинанието за обречено. Нищо чудно високата концентрация на "сису" да е причината финландците да се състезават в какви ли не чудатости: лов на комари, блатен футбол, хвърляне на гумени ботуши или мобилни телефони, Световно първенство по въздушна китара и такова по носене на съпруга. Голямата награда при последното е теглото на пренесената дама в бира.
Уважението
Може и да не са от най-разговорливите и да не обичат да бъдат целувани по бузите при случайна среща на улицата, но финландците се държат възпитано, почтително и уважават човечеството и природата. Грижата за околната среда е характерна за всичко с етикет Финландия. Включително за легендарната им водка (която, впрочем, става на 50 тази година). Откакто е създадена, компанията, производител на Finlandia, уважава финландската традиция за хармония с природата. В последните години обаче нейното "сису" (финландската ѝ решителност) да спре климатичните промени я подтиква още повече да рециклира, да използва възобновяеми източници, да не прахосва енергия и суровини и да премине плавно към нулеви въглеродни емисии. Бихме посъветвали всяка компания да последва примера ѝ, а вас съветваме следното: ако се озовете на гости във финландски дом и ви сервират шот Finlandia и чиния, пълна с кюфтенца, изяжте и изпийте до капка. В противен случай демонстрирате просташко неуважение. Не само към финландската домакиня, но и към цялата природа.