Вероятно вече редувате музиката с подкасти на път за работа или вечер преди заспиване и няма как да не попитаме защо тогава още избягвате скока и към аудиокнигите. "Те са за мързеливи читатели" някога беше и нашето предубеждение. Истината обаче е друга: когато книгата не е в ръцете, те са свободни да вършат всичко, което иначе краде от времето за четене. А и когато друг предава историята изразително към ухото ти, някак стигаш до епилога по-бързо. Например за 5 часа и 52 минути, колкото е записът на 1984 от Оруел, вместо за седмица-две, колкото иначе би я разлиствал в пролуките между задачите си.
Ако вече познавате структурата на Spotify или Netflix, бързо ще се разберете и със Storytel – шведската платформа за аудио- и е-книги, завзела слушалките в 14 държави, преди да дойде и в нашата (и да погълне сайта audioknigi.bg). Офертата е следната: след 2 седмици безплатно сърфиране из виртуалната библиотека решавате дали ви се разделя с по 9.99лв на месец, за да го правите и занапред. Още преди да сте казали нещо обаче ви питаме: колко заглавия ще вземете от книжарницата за тези пари? Точно така – едва ще ви стигнат и за едно, а тук получавате достъп до всичко в Storytel през приложение, което работи и офлайн на всякакви мобилни устройства. Може даже на две едновременно, а ако второто е на детето, то ще има собствена библиотека – за да е курирана според възрастта му и за да не виждате и вие Мечо Пух сред препоръчаната си литература.
Безпредметно е да се чудите дали ще намерите нещо по вкуса си. Няма начин да сте чели над 50-те хиляди книги в каталога до момента, а освен че покрива всичко от стари класики и нови бестселъри до еротика и книги за самоусъвършенстване, вътре има и резюмета, и статии от партньорски медии. Ако тези дни сте минавали през галерия Credo Bonum, вече сте чули и кое избутва Storytel едни гърди пред останалите световни аудиокнижни платформи. Арт инсталация от висящи слушалки, които шепнат с познатите гласове на наши актьори, подсказа за растящия списък от книги на български в платформата, прочетени например от Ицко Финци, Стоян Алексиев или Илиана Коджабашева. А докато наваксваме с библиографиите на Георги Господинов или Алек Попов, друга част от съдържанието на Storytel малко по малко също проговаря български – супер любопитните и успешни навън, но още непознати тук аудиосериали. Е, с какво ще започнете?
Storytel е на storytel.com