Преди 15 години наричаха вашата музика техно метъл и бъдещето на метъла. Къде са Cynic сега, след дългата пауза?
Страхотно е да сме отново заедно. Иначе никога не сме се стараели да сме задължително “прогресив”. Музиката просто е отражение на индивидуалностите на тези, които я правят. Забавляваме се.

Имаш ли проблем с етикетите, които постоянно се слагат на музиката ти?
Според мен са окей, а и “прогресив” доста добре пасва на това, което правим сега.

Какво се промени в метъл сцената от 90-те досега?
Разраснала се е, особено ъндърграундът. Има много яки неща, експериментални и нови. Има и много боклук, но и много ценни неща.

Как оцелява една метъл банда в наши дни, когато музикалната индустрия – такава каквато я познаваме, загива?
Не знам какво ще се случи, но с интерес изследвам промените. Определено трябва да правиш повече концерти, тъй като не получаваш кой знае какви приходи от албумите си. И със Cynic е така – изкарваме пари с други неща.

А ти с какво изкарваш пари?
Имам голяма музикална банка с неща, които се пускат по телевизията, използват се за трейлъри, филми и реклами, също така записвам и продуцирам за други хора.

Различно ли е усещането за вас сега, когато нещата са се разраснали? Как се чувствате, когато излизате да свирите на големи стадиони?
Страхотно е! И навремето сме свирили на няколко фестивала – харесвам улавянето на музиката от по-голяма публика. Иначе еднакво ценя и големите концерти, и тези в малките клубове. Всички са уникални.

Каква музика слушаш с удоволствие напоследък?
Всякаква. Последно си пусках Radiohead, салса, The Cardigans… слушам всичко. Просто харесвам добрите песни.

Идваш от Маями, не те ли е изкушавала латино сцената?
Тя е част от мен, определено, въпреки че съм имал само един подобен концерт с певец от Аржентина. Ние в Cynic избрахме джаза.

Трябва да ти задам този въпрос, иначе няма да мога да заспя. Ти и барабанистът ви Шон Рейнарт участвахте в един велик албум – Human на Death. Какво помниш от съвместната си работа с покойния Чък Шулдинър?
Благодарен съм за този чудесен опит. Чък ни беше като батко – познаваше ни от малки с Шон и ни светна за много неща в индустрията.

Свирите в Каварна на 3 юли, което значи, че ще посрещнете националния празник на САЩ тук. Ще си носите ли фойерверки?
Хаха, не мисля, че ще минат през митницата.

Какво ви вдъхновява днес?
Звукът, светлината, чувството да си човек, приятелите, щастието, животните. Имаме малко време тук и е хубаво да го ценим.

Cynic свирят преди Dream Theater на Каликара рок фест, Каварна, стадион Калиакра, 3 юли, 20:00, еднодневен билет – 55лв,
тридневен билет – 100лв от eventim.bg