След успеха на фото-книгата Далечни песни с автор и фотограф Маргарита Русева по идея на Раймондо Варсано двамата творци отново колаборират в необичаен проект – Context.


Context оживява като необикновено фото-издание, вдъхновено от привидните значения и възприятия, които ни определят. Обектите в кадър са толкова разнообразни, колкото е и светът, който ни заобикаля.
Откровена, философска, забавна и същевременно красива, книгата подслонява 28 концептуални фотографии, всяка една от които е подчинена на различията и нюансите, които собствените ни съдби носят.

Context ще ви срещне със загадъчна Пришълка, ще ви събуди в 8 и 1/2 a.m. и най-вече моментално ще ви направи част от един понякога тъжен, често смешен, но винаги завършващ с отворен край разговор.

Всяка снимка разказва история, изразява определено виждане за смисъла на битието – от идеята и мястото на красотата до любовта и страховете ни от нея. Въпросите са много, отговорите – повече. А най-лесният начин да се намерим по пътеките, по които собствените ни концепции ни водят, е да споделяме и да говорим, за да се научим да се разбираме. И да осъзнаем, че светът е по-шарен и разнообразен, отколкото предполагаме.

Затова ви каним – заповядайте на 19 декември от 19:00 в галерия Аросита, където авторите ще представят изложба с 28 цветни фотографии от книгата, а великолепният Леонид Йовчев ще се опита да надскочи собствения си контекст. Как? Ще разберете, като бъдете наши гости.


Раймондо Варсано
е писател. Автор е на книгата с разкази Натам, нанякъде. Награждаван е от Съюза на българските писатели. Превеждан е на английски, руски, френски и чешки език. Под печат е сборникът му с разкази Някой те обича, детската книга Среднощна дъга, както и Детска книга за мъдри деца.

Маргaрита Русева
е фотограф и автор на книгата Далечни песни – образи и думи от Родопите, която запечатва автентични разкази и черно-бели портрети на хората от Родопа планина. Книгата излиза от печат през 2014 от издателство Сиела като луксозен албум на български и английски език. Проектът е осъществен с грант от Министерство на културата и нюйоркската фондация Хемимонт. Нейни фотографии са представяни в самостоятелни изложби в престижни галерии, между които галериите на Българския културен институт в Париж и Лондон, в галерия Лейкшор – Чикаго, Vivacom Art Hall, Градска художествена галерия Пловдив и др. В момента Маргарита Русева работи върху третата си фотографска книга, посветена на Андалусия, която ще бъде представена от Институт Сервантес през 2019.