Цветен елемент

Да кажем, че дават цвят в града ни е донякъде банално. Все пак е вярно, че магазините за арт материали са пълни с пигмент, понякога разсипан и по фасадата. Неотдавна грейна и един нов, който всъщност е стар – ето какво имаме предвид.

Може би влизате за добър тефтер, боички по списък за ученика или акрил за своите проекти. Само професионалистите не биха се почувствали обградени от твърде много неразбираеми вещи и, за да не избягате объркани, в тези магазини винаги работят хора с неизчерпаеми съвети. Често са студенти – няма нужда да им гледаш книжките, за да познаеш, че учат в Академията. С боядисаните си коси и ръчно рисувани тениски ще ти покажат всичко, което ти трябва, ще те посъветват защо да вземеш точно тази гумичка, ще тестват цвета на мек молив върху собствената си длан, а следващия път може да си те спомнят и да питат дали текстилната боя е свършила работа. Фотографската памет сигурно им помага за рисуването, мислиш си, а може да е и обратното.
В София неотдавна изникна нова табела, която все пак има години минало – Кобалт е един от първите магазини за художници, отворил на Шипка 6 през 1994. Второто им място се появява на Юрий Венелин 4 с графит на фасадата, правен от Точка Илиева. Тук са близо до няколко училища, затова и фокусът им са по-скоро любителските работи, но имат и най-висок клас акварели, хартия от памук или така крехки пастели, че ще ви ги опаковат в кутии с дунапрен. От миналия обитател на помещението е останал графит на Насимо, запазен на една от стените, въпреки индийската си тема – няма много общо днес, но пък би било странно точно в магазин за художници чуждо изкуство да бъде погребано под мечето с бяла боя. Пространството не е огромно, но обещава да ни събира в компании занапред – в 2020 влизат с няколко събития с млади артисти. Следете във фейсбука им @KobaltPaints, ако ви е интересно; ако не, влезте и чуйте какво ще ви посъветват за нова четка, за акрилните химикалки или за големите си скицници.

Разбира се, в града има още куп магазини за арт материали (които не са Слънчоглед) – като се започне от склада за хартия Директа в Дружба, откъдето да си купите ръчно правени листа, и се стигне например до Импресия, друго място с 25-годишна биография. Там често организират ателиета за декорации, текстил или глина. Ермитаж пък имат няколко магазина – на Трапезица номер 2 и 4 са разделили хоби и арт частите си, а по-голямото им помещение на Мария Луиза 125 събира по-важното и от двете. Е, кой е вашият цвят?