За човека с камъните може да се говори в продължение на много страници, но тук трябва да го съберем в няколко реда. Иван Мудов е онзи наш артист, който през 2006 построи асансьора от кошмарите ви: с движещ се нагоре под, но непомръдващ таван. После през 2010 направи така, че вратата на една галерия да се отваря само отвън – тоест, за да си тръгнеш от изложбата му, трябваше някой друг да влезе. Три години по-късно пък създаде (с помощта на един военен и един рисуващ автомат) огромен графит на мъжки полов орган в музея за съвременно изкуство Casa Cavazzini в Удине, Италия. И без да изброяваме повече вече усещате накъде духат ветровете в работата му: към провокацията и предизвикването на човешките навици и общоприетите правила.
Днес го връщаме пак в италианската Casa, за да питаме за друга щура идея, която осъществява първо там, а сега адаптира на софийска земя: да накара чакъла в двора на музея да потъва изненадващо под краката на хората. Как го постига? С багер, но подробностите обещахме да спестим. По-важният въпрос е защо го прави. "Като влизат в музей, хората са пасивни. Исках да ги направя активни – да не се чувстват сигурно, сякаш са в някакъв атракцион, направен само да ги забавлява." На наш терен обаче идеята е още по-богата. Събирането на тлъстата папка с разрешителни за инсталацията отнема на Мудов цели два месеца и половина, а с осъществяването ѝ той цели хем да насочи прожектор към дефицита на подобни акции в публичната ни среда, хем да предизвика олекотяване на процедурите по случването им.
"Не е като да стъпваш в пясък, нито в кал, нито по трева", опитва да опише авторът потъването в инсталацията си. Чак от реакциите на първите, разходили се отгоре ѝ в Италия, той разбира, че несъзнателно с Камъни е постигнал едно от най-вълнуващите неща за всеки художник: да създаде нещо, което дотогава го е нямало. Съвсем ново (и абсолютно безопасно) усещане, за което Мудов и досега не намира аналог. Минете час по-скоро да потърсите своя и да бъдете активни зрители – в крайна сметка кога друг път ще е не само удачно, но и неизбежно да си тръгнете с "експонати" от "изложбата", натъпкани в обувките?
Инсталацията Камъни на Иван Мудов е в градината зад Народната библиотека от 23 май до 5 юни