Открихте новият творчески сезон на Старозагорската опера с концертно изпълнение на операта Ивайло от Марин Големинов. Поздравления!
Премиерата мина много добре. Топлият прием, който ни осигуриха вчера, за нас беше празник! Много от зрителите изказаха мнение, че хубавата българска музика много рядко се изпълнява.

Доколко българската музика ще бъде в репертоара на Старозагорската опера?
Ще бъде неразделна част от всеки репертоар. Както обещах при встъпването си в длъжност тук, всеки сезон ще откриваме с българско произведение. Ще отдадем голямо внимание на нашата, българска музика, особено в Годината на междукултурния диалог в Европа. Ако нямаме собствена култура, какво ще дадем на другата част от Европа? На германците ще продаваме Хендел, на англичаните – Пърсел, или Гуно на французите? Ние трябва да им покажем нашата култура – Марин Големинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Петко Стайнов.

Смятате ли, че има глад у публиката за тази музика?
Сред публиката на нашата опера определено има такъв глад! Хората реагират много добре на тази музика. Жалкото е, че не я познават вече… Тя е позабравена. Покойният Маестро Димитър Димитров допреди 20-25 години също откриваше всеки нов сезон с българско произведение. Ние сме длъжни да не забравяме, че сме българи преди всичко.

Прави впечатление по-новаторският ви подход в стила на работа и в отношението ви към музиката. Мислите ли, че публиката ви е узряла за това?
Мнението ми е че трябва да има разнообразие. Не може всеки ден едно и също да се яде, нали? Става дума и за друг начин на работа. Това се вижда вече. Оркестърът е много узрял и от работата си с Диан Чобанов и с другите гост- диригенти. С по-съвременни интерпретации на класически произведения искаме да докоснем интереса на по-младата публика. Това е един много дълъг и труден процес. С опожаряването на Операта, минимум две поколения са изгубили от това… Грижата на Операта, която се е опитвала да оцелее… Сега като влезем в реконструираната модерна сграда, ще можем да разгърнем напълно възможностите си. Истината е, че публиката трябва да си я възпитаваме. Работата започва още от предучилищна възраст. Даже тогава е късно.

Дни на Японската култура, Концерти от Симфоничния цикъл, оперни концерти, премиера на Лелята на Чарли… Кои са акцентите в репертоара ви за новия сезон?
На 6-ти ноември е премиерата на Здравейте, аз съм вашата леля по Лелята на Чарли. Режисьор е Николай Априлов, който много умело преработи оригинала. В главната роля е Руслан Мъйнов, който за първи път през живота си ще пее толкова много на сцената! На 9-ти декември е премиерата на Любовен елексир, за който има много големи изненади! С участието на Мария Диманова и Боряна Сечанова и балет Арабеск, отново Диан Чобанов на пулта. Постановката е съвсем нова, защото спомените от последната са лоши. Нина Найденова променя коренно епохата, в която се развива действието. То ще бъде времето на фокстрота и pin-up girls (хубавите момичета от първите реклами), това е в началото на миналия век. Ще имаме много хубави млади солисти – Марк Фаулър, който беше в Кармина Бурана и в Мадам Бътерфлай, също и моята скромна личност участва… изобщо един млад екип. Симфоничните ни концерти станаха много известни и добре посещавани. Първият от тях е на 14-ти октомври с Менделсон Сън в лятна нощ и Симфония №4 (Италианска). На 20-ти ноември очакваме и други хитове – Дворжак със прочутата симфония Из Новия свят. Коледният концерт ще бъде на 21-ви декември. Дните на Японската култура са от 20-ти до 25 ноември със солисти и диригент от Япония. Очаквайте много хубави събития от нашата Опера!

Кога ще откриете прекрасната нова (стара) сграда на Операта?
Имам поздравително писмо от министър Стефан Данаилов за премиерата снощи! Имаме уверението му, че ще направи всичко възможно да бъдат осигурени и останалата част от средствата за ремонта и нещо много важно: следващия 42-ри брой на Фестивала на оперното и балетно изкуство ще се проведе именно в истинския дом на операта! Ето на това искам да акцентирам! Операта ще се върне в дома си, в сградата си, където условията за разгръщането на потенциала ни са несравними! Най-после ще можем да се отдадем напълно на публиката. Много е жалко, че тази връзка беше по разбираеми причини прекъсната… И един факт, който малко хора знаят: тази прекрасна сграда на Операта е била построена специално за Фестивала на оперното и балетното изкуство, за да се показва тук най-доброто от българското оперно и балетно изкуство. Длъжни сме да продължим тази традиция и следващият фестивал ще бъде точно такъв!

Искате ли да кажете нещо, за което не ви попитах?
Искам да кажа единствено: да бъдем по-добри и да работим по-качествено.