Подземният свят под лупа
Биещото сърце на тази документална програма, рисуваща с опасна прецизност невидимите очертания на криминалния свят, е португалската журналистка Мариана ван Зелер, кореспондент на National Geographic с дългогодишен опит в разследващите продукции и носител на едни от най-престижните отличия на гилдията – наградите Пийбоди и Дюпон. Въоръжена с безпрецедентен вътрешен достъп, във всеки епизод тя проучва различен черен пазар или мрежа за незаконен трафик, като се изправя очи в очи с участниците в операциите в опит да разкрие как функционира световната черна икономика с трилиони долари годишен оборот.

Нови дълбини
Новите 10 епизода от втори сезон на Трафиканти са заснети в условията на глобална пандемия, когато незаконната търговия е в разцвета си, а актуалността на поредицата – по-голяма от всякога. Колкото по-дълбоко се потапят Мариана и екипът ѝ в недрата на подземния свят, толкова по-тъмно става: в новото си пътешествие на ръба на закона Ван Зелер разкрива схемите на романтичните измамници и проследява коридор за трафик на метамфетамин от огромна картелна лаборатория в Синалоа до американските потребители. Заема се и с проучване на черния пазар на трева в Калифорния, който се е разраснал неимоверно след легализирането на марихуаната преди четири години. В друг епизод проследява канал за нелегален износ на коли от САЩ, натоварвани в контейнери и доставяни в Западна Африка, където търсенето е огромно. Ван Зелер пристъпва и в потайния свят на престъпните рокерски банди, познати още като клубовете на 1%, където интереса ѝ събуждат поредица от случаи на насилие. В обзора на журналистическото ѝ око попада и борсата за нелегална пластична хирургия, в която алчността и социалните медии подтикват пациенти към опасни операции в евтини хотелски стаи. Докато Америка се опитва да превъзмогне спомените си за господството на бялата раса, Ван Зелер бърза да изобличи едно подземно движение, решено да наложи още по-жестоко бъдеще. Тази организация си служи с идеологии, опасни точно колкото наркотиците и оръжията и отговорни за убийства по целия свят.
Признание
През 2021 зрителският успех на първи сезон беше подплатен с награда Gracie за най-добър репортер/кореспондент на Мариана ван Зелер. Документалният сериал получи още номинация за най-добро криминално/съдебно предаване на Critics Choice Real TV Award и беше включен в надпреварата за Еми за изключителен документален филм в сферата на бизнеса и икономиката. Новината, която зарадва лично нас най-силно обаче, беше потвърденото от National Geographic подновяване на Трафиканти за трети сезон в най-близко бъдеще.

Трафиканти с Мариана ван Зелер е по National Geographic, от 27 февруари всяка неделя от 22:00