Може би всеки от нас някога е изпитвал разочарованието от безвъзвратно потъващото в сивота време, от рутината, погазваща креативността. Затова поканихме осем служители на Hewlett Packard Enterprise да ни разкажат за жизнеността и динамиката в своите работни дни. В следващите редове Павел Стоянов и Веселин Трачев, в компанията на дамите – Велислава Манкова, Деница Иванова, Тина Серафимова, Мариела Маджарова, Иванина Матева и Невена Костова, разказват за участието си в предизвикателствата, които уелнес програмата на компанията им предоставя и начина, по който те се отразяват на ежедневието им.

Програмата всъщност представлява поредица от уъркшопи за личностно развитие и семинари с образователна и развлекателна цел, както и много и най-различни спортни дейности и активности на открито. През йога занимания в обедната почивка, до разходки и спортни мероприятия сред природата, предложенията валят и се "разграбват" като топъл хляб. И очевидно намират своите почитатели!

Кои са инициативите, които най-много харесвате?
Тина: Сред инициативите, които са се запечатали в съзнанието ми, са спортните събития и в частност състезанията, свързани с бягане, както и смехотерапия, участието ми във Витоша 100, програмата за превенция от рак на кожата и изследванията за диабет. Всички те носят голяма доза положителна емоция, позволяват ти да направиш неща, които сам не би организирал, имайки предвид забързания начин на живот и множеството ангажименти. Това да отидеш за 30 минути на масаж по време на обедната почивка или между две срещи е безценно и ти позволява много бързо да recharge-неш.

Павел: Витоша 100 е преживяване, което няма да забравя никога, заради енергията и желанието да предизвикаш себе си, заради времето в планината, препятствията, изгрева, залеза, красотата на деня и тишината на вечерта. Чувствам се зареден до следващата година. За мен всички състезатели, които се осмелиха да прескочат точката на пречупване и финишираха, са истински герои. Удовлетвореността и геройството от това да се справиш с нещо толкова трудно като ултрамаратона са безкрайни и остават за цял живот.

Велислава: Дейностите сред природата и изобщо извън четирите стени на дома или офиса са ми любими заради усещането за свобода, което получавам. Нещото, което обичам да правя най-много, е да пътувам в България и извън нея. Това мое хоби определено ме обогатява, "презареждам батериите" и съм готова с нови сили да се впусна в работната седмица.

Веселин: През последните 2 години участвах във Витоша 100, Софийски маратон, Планински маратон Панчарево, открити кондиционни тренировки, хайкинг, сноуборд и много други. С удоволствие споделям спорта в свободното време с колеги. Помага ми за създаването на нови контакти и в същото време увеличава удовлетвореността ми от работата. С удоволствие се включвам в организацията на спортни събития и се стремя да популяризирам дейността на Уелнес програмата на Hewlett Packard Enterprise.

Невена: Най-много се радвам на инициативите, които те "запалват" – да опиташ йога, да подобриш стила си на плуване, да изпиташ сили в някое състезание, да се научиш да караш ски, или да играеш тенис. Да станеш по-активен изобщо – с толкова енергия от колегите наоколо, не е никак трудно! Гордея се също и със семинарите за управление на стреса и личностно развитие, защото те предоставят уроци и инструменти, които ще ти служат цял живот – справяне с промени, управление на взаимоотношения и много други.

Какво е да споделяш с колегите?
Павел: Винаги, когато се записвам, навивам колегите с това, че ги чака един различен ден, който оставя траен, позитивен спомен и много често се връщаме назад към тези моменти и коментираме какво е станало, как сме прекарали и т.н. Всичко това ми помогна да бъда много по-социален, много по-разпознаваем в компанията, дори мога да кажа, че въпреки че сме над 4000 служители, вече голяма част от хората, които участваме в уелнес събитията, се познаваме и сме си изградили това чувство на доверие, позитивна нагласа, чувство на приятелство.

Велислава: Разходката до Черни връх беше много приятна, зареждаща и разтоварваща. Най-хубава част беше, че всеки служител имаше възможност да доведе свой приятел, съпруг или съпруга и така станахме голяма група – запознахме се един с друг, говорихме си, забавлявахме се и си помагахме при нужда. Всеки се движеше със своето темпо, а водачите, които също са наши колеги, подсигуряваха безпроблемното ни пристигане на върха. Там си починахме, обядвахме заедно и после презаредени, поехме по обратния път. Безспорно беше една много приятна събота, в която успяхме да се спасим от горещината в София и да подишаме чист въздух сред природата.

Деница: За мен нищо не може да замести удоволствието от това да бъда сред природата. Домашно разпускане – не знам за такова. Мога да кажа, че истинското разпускане настъпва тогава, когато заедно с колегите посещаваме събитията на открито, организирани от Hewlett Packard Enterprise.

Мариела: Посещавам уелнес активностите вече от повече от две години. Те са енергията, която ми дава сили да се справям с трудностите в работата и предизвикателствата, с които се сблъсквам всеки ден. Спортът е не само здраве, а и начин на живот. Започнал веднъж, искаш всеки ден да изпитваш удоволствието от добре изпълненана тренировка и постигнатите резултати. Бягането и приключенията в планината са нещата, в които избирам да се впусна с колегите. Атмосферата по време и след състезанията е невероятна. Виждаш колегите си в друга светлина, правиш приятелства и се запознаваш с много хора, които споделят същите интереси като теб.

Тина: Участието във Витоша 100 беше голямо предизвикателство за мен, но много се радвам, че имах възможността да участвам. Минах през много и най-различни състояния, голям адреналин и емоция, а чувството, когато финишираш, е неописуемо. Но най-приятно беше, че участваха много колеги от компанията и взаимно се подкрепяхме по трасето. Усещането, че можеш да разчиташ на някой в такъв момент, е наистина прекрасно.

Какво те кара да участваш в тези инициативи?
Иванина: Хората. Работата с хората. И не просто работата С хората, а работата ЗА хората. За мен това е кауза. Нещо повече – усещам го като призвание. И като казах "хората" – имаме страхотен екип! Ние сме като едно тяло с много, глави, ръце, крака, но с едно сърце – голямо и здраво, разбира се!

Павел: Щастлив съм, че съм част от компанията, която отделя бюджет за това да си прекарваме добре заедно всички и да правим различни неща. Това оцветява работния ми ден, мотивира ме да срещна нови хора с близки до моя заряд и нагласа, да преживея нещо, което не бих опитал сам и ми помага да работя по-добре в екип.

Деница: Мотивират ме най-вече срещите с хора, които са извън ежедневната рамка – с по-широки интереси и по-големи сърца и доста по-голяма воля, визирайки колегите, с които участваме на маратони, например. Другото, което ме мотивира, е личното удовлетворение.

Мариела: Всички живеем доста забързан начин на живот, изпълнен с много стрес и всекидневни предизвикателства. Спортът е това, което ми дава сили, калява тялото и ума ми. Благодарение на спорта си доказвам, че щом мога да преодолея физическата болка и да продължа в състезанието, значи мога да се справя с всяка трудност, която ми поднася животът. Волята и силата на духа са нещата, които се изграждат с постоянството на спорта.

Веселин: Спортът на открито ми помага да водя балансиран живот, да бъда здрав, мотивиран и във форма.

Всички инициативи в Уелнес програмата на Hewlett Packard Enterprise се организират благодарение на безкрайната помощ на доброволци от компанията, които споделят личното си време, за да може колегите им да опитат нови активности, да се насладят на нови преживявания или да тестват предела на силите си в нови изпитания. Доброволците намират вдъхновение във възможността чрез собствен пример да запалят и други колеги да бъдат активни и да създадат нови контакти. "Чувствам се част от екип професионалисти от различни области, с които постигаме общи цели; горд съм да работя в компания, която инвестира в здравето на служителите", споделя Веселин. А Иванина приема ролята си на посланик като шанс за едно по-дълбоко и смислено преживяване – за ума, за тялото, но най-вече за душата, и завършва с мъдростта: "разумът мисли, но душата знае".