Да събереш спектакъл в кутия: 12 продукции от цяла Европа идват за „Театроскоп“

14 юни 2024 - 20 юни 2024

Третото издание на международния фестивал на театралната миниатюра е от 14 до 20 юни

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути, 7 фестивални дни и публика от 5 до 105 години – така изглежда в цифри международният фестивал на театралната миниатюра „Театроскоп“. Третото издание събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия и България, а удоволствието от изкуството им ще споделят зрителите в пет града. Събитието с организатор Art Land започва във Враца на 14 юни. Столичани могат да посетят света на „Театроскоп“ на три локации – Grand Hotel Sofia (15 юни, 17 до 20 ч), „Музейко“ (16 юни, 15-18 ч.) и ОКИ Красно село (17 юни, 17 – 20 ч. ). Следват Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Много сме щастливи, че за трета поредна година случваме магията на „Театроскоп“ за българката публика. Превърнали сме се в нещо като работилница за усмивки. Хората си припомнят, че красотата е в дребните детайли, които често подминават, заети да препускат в делника си.“, казвасъздателя на „Театроскоп“ Мария Банова. „В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe, която е позната повече в Латинска Америка и в Китай. Това е импресия, театрална ситуация или история, представена в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление е за един зрител. Създаването му по нищо не отстъпва на усилията за една продукция за стандартна сцена.“, добавя режисьорът на обичани спектакли като „Малкият принц“, който от години посвещава децата в магията на ръчно изработените кукли с творческите си ателиета.

В рамките на седем фестивални дни, с продължителност от 3 часа на ден, ще бъдат представени 12 миниатюри в кутии с различни теми и артисти. Максимално допустимият капацитет за публика в рамките на един час е 100 човека.

Билети ще се продават на място, като с един билет зрителя може да гледа четири миниатюри. Препоръчително е да отделите поне 30 минути, за да се насладите максимално пълноценно на преживяването.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата по Програма „Фестивали“.