Да се спреш на червено

Червената леща е полезна по натура със своите фибри, желязо и витамин B, но освен това е лесна и гъвкава кулинарно. Трябват й 15 минути в тенджерата с малко сол и дафинов лист, а веднъж сварена, влиза в какви ли не сюжети. Супата е ясна, пробвайте обаче тези три.
Първи съвет в този готварски пищов са няколко стръка селъри – държим ги подръка, защото добавят вкус на всичко. Тук правим на парченца една-две пръчки заедно с няколко скилидки чесън и малко пресен джинджифил, нарязан миниатюрно. Всичко това влиза в тигана на среден огън, докато не си изпее и последния скрит аромат. Смесваме с лещата, плъзваме в чиния и го оставяме да чака финала си, който идва под формата на съвършено рохко яйце – сварено, поширано или изпържено като при нас. За поръска? Магданоз или копър, а ако искате да му дадете още характер – лют сос, примерно сирача.
Ако често готвите къри, схемата ви е ясна. За останалите обобщаваме, че при него е важно само да имате сместа от подправки с това име плюс кисело мляко. Другото е по избор – каквото имате в хладилника или е свежо на пазара. Тук сме сложили лук и чесън, морков и зелена чушка, зачервени на тиган. После добавяме сварената леща, малка лъжичка къри и две големи кисело мляко. Точно то умее да смеси вкусовете и да се превърне в ароматен сос. Тези, които спазват традицията, ще сложат отгоре и листа кориандър, но ако търсите ултра свежест и нотка сладост към пикантния аромат, пробвайте прясна мента.
Първите праскови тъкмо се появиха и стават маневра във всичко, даже в тази салата. Случва се лесно: трябват ви няколко шепи пресен спанак плюс чери домати на половинки и праскови на парченца. Отгоре хвърляте три-четири лъжици от сварената и изстудена леща, овкусена със сол, и поливате с балсамико и зехтин. Ако ви е интересно, сложете си и лъжица рикота или пък котидж сирене (нискомаслен вариант на зърна). Ако пък страшно ви се играе, за отстрани си направете хумус от лещата, смесена с лимонов сок и тахан, или я омешайте с пресни билки и изпържете на дребни кюфтенца.