Пристигам на Юрий Венелин десет минути по-рано. С Калин продължаваме отдавна започнат разговор за грамофони и плочи. След малко тя се появява с дъщеря си Таис, приказно красиво момиче с твърд поглед. Елина е с тесен панталон и суитшърт, маратонки и вързана коса. От всяко движение на тялото й лъха такава непринуденост, че веднага ми става симпатична. Здрависваме се и разбирам откъде Таис е взела очите си. Казвам на Елина, че ме интересува работата й и чрез нея ще опитам да стигна до личността, защото двете са преплетени, а тя си отдъхва и щастливо заявява, че това ще е любимото й интервю. Омръзнало й е да я питат само за личния й живот. "Аз съм фотограф и това е животът ми", казва тя и разговорът ни започва.

Доброто интервю е като танго – за него са нужни двама. Знае го всеки с дълъг журналистически опит. Както и че трябва да си любопитен, верен на истината и най-вече спокоен, защото човекът срещу теб трябва да усеща увереността ти, за да се отпусне в ръцете ти. А тя идва единствено с опита. Неслучайно казвам това – Елина е учила журналистика, което си проличава от първата минута. Партнираме си с въпроси и отговори и разговорът ни тече плавно, независимо че на втори план се уговарят снимки, а от време на време Таис и Калин също влизат с реплики. Няма как да не се разбираме и защото с нея споделяме една и съща страст – лентовата фотография.

Елина Кешишева се е доказала с кориците си за големи списания като Marie Claire, Amica, Vogue, Jelouse, L’Officiel France и много други. Известна е и с портретите си на популярни личности. Снимала е (на лента!) Ник Кейв, Ейми Уайнхаус, Фарел Уилямс, Вим Вендерс, Настася Кински и кой ли още не. Работата й на модел я изпраща в Париж, когато е на 21. Бързо обаче сменя гледната точка и застава зад обектива. Поредица от случайни срещи, зад които всъщност се крие много труд, й отварят вратите към модния и лайфстайл медиен бизнес. Днес е един от най-предпочитаните фотографи, когато се търси личен почерк в портретите.

Цяло щастие е, че ще видим нейна изложба без да се налага да хващаме самолет. Тук едно голямо благодаря заслужават Калин Руйчев, който й е личен приятел, и екипът на галерия Synthesis (част от Photosynthesis). Заедно с още шепа хора, те направиха възможна изложбата й в София с портрети на знаменитости, които е снимала като част от личните си проекти.

Срещата ми с Елина беше зареждащо преживяване
, защото тя е професионалист от такава висока летва, че всичко се случи естествено и без усилие. Имам предвид наистина професионалист. От онези, които са адски непринудени, защото знаят къде са и какво могат. Факт, който не ги кара да игнорират околните, а напротив – да бъдат съсредоточени и да ти отдадат цялото си внимание, без да изпадат в поза. Това умение я прави и успешен фотограф. Защото няма значение дали работиш с диктофон, или с обектив – стремежът към достигане на истинското лице на човека срещу теб е еднакво. Затова и снимките на Елина говорят сами за себе си. Вижте ги в галерия Synthesis, а голямото интервю с нея четете в следващия брой на списание Фотомания, който излиза в началото на юни.

Изложбата Фотографии на Елина Кешишева е в галерия Synthesis от средата на май. За точна дата следете photosynthesis.bg

Още за нея на elinakechicheva.com