“Всичко се случи сякаш на игра. Направих един опростен модел на моята снегоходка и го пуснах за участие в категорията за иновативен дебют. И те ме номинираха! Осигуриха ми щанд, на който да покажа прототипа на снегоходката – наложи се да импровизирам с украсата, напечатах едни Йети-та и ги залепих върху картон. Малко плашеха посетителите, но иначе изложението се оказа бум. Разбрах, че снегоходката ми има бъдеще,” казва ми с игрива усмивка Петър, известен сред приятелите си като Пешо Татула.

Той е от редкия вид хора, които не познават скуката, защото идеите ги връхлитат без покана и при напълно непредвидени обстоятелства. Като например посред зима, в планината, когато снегът е до колене, а пътят за дома – неоткриваем. “Реших да направя снегоходки, след като се изгубих в гората над Банско и бях зарит до кръста със сняг. Казах си, няма ли нещо, което да мога да извадя от раницата, да го сложа на краката и да вървя без да потъвам в снега?” Оказва се, че няма. Или по-скоро, че наличните помощни средства за снегоходене са неудобни и дори опасни (например, при падане със сноуборд, когато са закачени за раницата ти). Така от дизайнер на дрехи с марката Exit, татуист с твърда клиентела и екстремист в свободното си време, Петър се превръща в създател на снегоходки без аналог.

Small Foot (името идва от компактността им, не от размера) са единствени по рода си, защото са изцяло надуваеми. “Това ги прави толкова лесно преносими. За базовия модел ни помогнаха приятели сноубордисти, райдъри, парапланеристи, бейс джъмпъри. Те ни дадоха идея как да оптимизираме модела, кое работи и кое не. Има едни бейс джъмпъри, които живеят в Алпите и всеки ден крачат към върха с нашите снегоходки. Благодарение на тях измислихме опаковъчните чантички, които се прикрепят в долната част на крака и са много удобни за парапланеристи и бейс джъмпъри. Имаме и друг модел чанти, които се закрепват към сноуборд автоматите.”

За Петър обратната връзка е почти винаги обнадеждаваща, защото Small Foot се оказват непробиваеми. Тестовете за издръжливост минават през захапката на белгийска овчарка, триковете на група екстремни фрийрънъри и дори гумите на масивен джип. “Мислех си, че при джипа вече ще има експлозия, но снегоходките издържаха и на този натиск. Сега плануваме тест с бронетранспортьор, който е поне 10 тона.” Още една идея на дневен ред е създаването на клуб за зимни спортове и снегоходене, в който всеки регистрирал се ще ползва отстъпка за Small Foot. Скоро ще пуснат и новия модел Подковата, подходяща и за алпийски котки. Задната й част е отворена, което я прави приспособима към терена. “Заслуга за този дизайн имат Дойчин Боянов, един от добрите ни алпинисти, и Жоро Черния от Асоциация Свободни планини, които ми посочиха къде бъркам,” разказва Петър с нескрит ентусиазъм.

Преди време към него е отправена и странна молба директно от Щатите – да използват снегоходките за спасяване на заседнали в плитки води делфини. Идея, която силно му допада. Такива каузи са му присърце. На ловци и секачи обаче никога не би продавал – все пак му е важно да успява с чиста съвест.