Да започнем от нулата

"Рециклирането на пластмасови шишета не стига. Това нещо е в храната, дрехите ни и в самите нас", гръмнаха преди година Гардиън. Дотогава не знаехме, че дори прането ни трови природата с микроскопични неразградими частици и не се бяхме замисляли, че изхвърлената пластмаса неизменно се връща обратно на масата ни – например с порцията риба, плувала в замърсени води. Положението е мрачно, но виждаме искра: все повече хора забравят оправданието "една птичка пролет не прави" и приемат zero waste философията – или стремежа към нулев отпадък. Абсолютната нула е абсолютно невъзможна, но има как да съкратим опасния боклук, който пращаме към сметището и океана и който скъсява живота на тази планета. Всяка птичка е от значение, затова влезте в ятото – с няколко лесни стъпки отвъд разнасянето на посуда за многократна употреба и отказването на сламки, които, вярваме, отдавна практикувате.
Еко торби: С колко пликчета си тръгвате от супермаркета? Ако минете през щанда за плодове и зеленчуци и през този за печива, в количката ви накрая сигурно има повече найлон, отколкото храна. Тогава ето идея: освен платнената торба, в която ще съберете целия пазар, носете към магазина и еко кесии или мрежички, в които да приберете разделно всичко, което не може да изсипете на голо върху касата. Работа вършат и рекламните чанти от разни семинари, но ако ви се иска нещо по-чисто и красиво, вижте например jelanieshop.com и @ecowaywecare или @ovchitsa във фейсбук.

© Jelanie
Насипни храни: Може би повдигате вежда с контра-аргумента, че много зарзавати стигат до супера вече запечатани в тарелка. Факт, но има и алтернатива – магазините за насипни храни. Зад подобни витрини на пазари като Женския и Димитър Петков например сипват в хартия всякакви подправки и варива от гигантски буркани, но се оглеждайте и по малките квартални места за чувалите с боб, брашно, кафе или друго.

Спаси банан: Тази стъпка е така проста, че няма резон да не ви стане закон. Вместо да подбирате само тези с перфектен вид и на чепка, по-често взимайте самотните банани, които иначе се застояват на щанда и отиват на боклука. Пътували са доста, за да стигнат до тук – нека въглеродният им отпечатък да не е за нищо. Има смисъл да взимате и почернелите плодове – на смути или бананов хляб цветът им не се разбира.

Гъба за баня: Мрежичката, завързана на топка, е класика и струва стотинки, но има ли нужда да казваме какво става (или по-скоро не става), щом бракуваме такава гъба? Вместо нея, вземете натурална морска – достатъчно мека е за почистване на лицето, но е супер и за ексфолиация и масажи и се намира почти навсякъде. Друга алтернатива? Доброто старо безсмъртно кисе, което сапунисва и разтрива не по-зле.

Четка за зъби & клечки за уши: Зъболекарите казват на 3 месеца да сменяме четките си за зъби, но знаете ли колко пластмасов отпадък е това? Вместо да смятате (или да игнорирате стоматологията), минете на четка с бамбукова дръжка, която може и да се компостира. Друг враг в банята? Клечките за уши – може да са дребни, но са от най-грамадните замърсители, а да ги смените с бамбукови или хартиени не удря по джоба.

Менструална чашка: Няма начин да не се заслушаш, щом приятелка инструктор по пол денс се кълне в менструалната чашка и дори тренира с нея без капчица проблем. Ако сте на "ти" с тампоните, и тази революция няма да ви притесни, а даже ще ви улесни – чашката се слага по подобен начин, но държи цял ден и се ползва многократно в продължение на години, понеже е от силикон. Ето как, макар да струва далеч повече (30-50лв), накрая ви спестява и пари, и купища отпадъци.

За боклука: Събирате боклука си разделно? Супер. Обаче в пликове от найлон? Кофти, но и за това има лек: заменете ги с хартиени торби – за сухите отпадъци, или пък с биоразградими чували за смет – за всичко останало. Има и трети вариант: да си вземете метална кофа и да хвърляте директно в нея, а когато вътрешността се зацапа, просто да ѝ теглите една гореща вода с малко сапун.

За чистотата: Като споменахме чистене, имате ли представа колко вредна химия изтича в канала с всяка капка препарат, която ползваме? Решението е в домашните миксове – адски прости и също толкова ефективни. Гугъл знае хиляди рецепти, но ето основното: в пулверизатор събирате вода с капки етерично масло (като мента и лимон) и получавате велик антибактериален, антисептичен и благоуханен чистач за всичко от кухня и баня до мухъл. А ако ви трябва нещо по-силно, включвате и оцет в играта – киселият му мирис изчезва, щом третираното изсъхне.

Восъчна хартия: Накрая се обръщаме към прозрачното фолио, от което трудно ще избягате в магазина, но поне го изгонете от дома си. Вместо него, потърсете восъчна хартия – и не я бъркайте с онази за печене, понеже тази ще опуши фурната ви, но пък се разбира чудесно с микровълновата. Намира се лесно в магазина, приема формата на това, което сте увили с нея, и е непромокаема, така че държи влажността, където я искате – вътре в храната или далеч от нея. Друг плюс? Супер е за опаковане на подаръци.

За още по темата следете instagram.com/zerowastesofia, instagram.com/zerowastechallengebg, instagram.com/zerowastebulgaria и #zerowaste
На 18 февруари от 18:00 в клуб Книгата Greenpeace и еко сдружение За Земята също ще говорят за проблемите с пластмасовото замърсяване – повече инфо ще намерите тук.