Сърдечни поздрави от България, сеньор Иглесиас! Как сте?
Много добре, благодаря! В момента съм на турне в Южна Америка, което започна през февруари в Аржентина. Ще обикалям света до декември, така че графикът ми е доста запълнен. На 23 април излиза и новият ми албум 1 –интересно ми е да чуя отзивите за него, включително и от България. Изключително силно се вълнувам, че отново ще пея в София на 13 юни!

Да, безспорно най-радостната новина за безчетните Ви български почитатели е предстоящият Ви концерт в зала Арена Армеец. Какво да очакваме от спектакъла?
Ще бъде шоу, изпълнено с любов и страст. Ще пея песни на испански и английски, ще има танго, подсилено от майсторството на една от най-добрите аржентински танцови двойки. Подготвил съм и други изненади и съм убеден, че ще прекараме прекрасна вечер заедно.

Предполагам, че ще наблегнете на изпълнения на песни от актуалното Ви издание 1. Каква е основната Ви цел с този албум? Ясно е, че не става дума за обикновена колекция от хитове, а за нещо повече.
Да, 1 не е компилация, а пълнокръвен нов двоен албум, за който записах наново някои от най-представителните песни от цялата си кариера. Направих го, защото искрено вярвам, че днес пея по-добре, отколкото навремето. Използвахме най-модерните технологии, благодарение на които музиката ми придоби съвременно и по-дълбоко звучене. Надявам се хората да оценят това издание, тъй като вложих цялата си любов в него. И да, концертът ми в София ще е съсредоточен върху песните от 1.

Как избрахте кои композиции да преработите за 1?
Не беше лесно. Когато си 44 години на сцената, чувстваш всяка своя песен като собствено дете. Обичам всичките, но все пак се постарах да подбера тези, които публиката ми харесва най-много. Оказа се, че количеството им е внушително, ето защо възнамерявам да издам и втора част на албума в близко бъдеще.

В 1 са включени и някои от най-паметните Ви дуети с изпълнители като Стиви Уондър, Даяна Рос, Стинг. С кой от тях Ви бе най-приятно да работите?
Страхотно е да пееш с такива прочути гласове. Всеки един от тези дуети остави прекрасни спомени в съзнанието ми и обогати личния ми опит неимоверно. Научих много от тези певци, а работните ми отношение с мнозина от тях прераснаха в чудесни приятелства.

А има ли певец, с когото винаги сте мечтали да пеете в дует, но така и не сте имали възможност?
Много бих искал да пея с големите ми синове Енрике и Хулио Младши, но и тримата сме прекалено заети в момента. Сигурен съм, обаче, че подходящият миг ще настъпи скоро.

Изнасяли сте концерти буквално в целия свят. Кои места Ви впечатлиха най-силно?
Ако трябва да бъде откровен, за мен публиката е много по-важна от мястото. Чувствам се като у дома си навсякъде, където хората ме приветстват топло и с любов.

В тази връзка, какви спомени пазите от предишните си посещения в България?
Помня последния си концерт – беше в София през октомври 2010. Наистина харесвам България и пак ще повторя – не е важно къде е мястото, дали е голямо или малко и т.н. Винаги съм се чувствал прекрасно по време на посещенията си в страната ви, тъй като вие, българите, неизменно ме дарявате с цялата си любов!

Продали сте над 300 милиона копия от албумите си, изнесли сте над 5000 концерта по света, имате звезда на холивудската Алея на славата, печелили сте Грами… Има ли изобщо нещо, което все още не сте постигнали?
Когато достигнеш определена възраст, осъзнаваш, че самият живот е най-големият дар и най-важното ти постижение. Да съм здрав, да продължавам да пея, да се радвам на публиката си и на семейството си – това са целите ми.

Вярвахте ли, че ще се превърнете в най-голямата световна звезда в латино музиката, когато започвахте кариерата си преди близо половин век?
Още от самото начало бях твърдо решен да дам най-доброто от себе си, но никога не съм си представял, че хората ще ми позволят да бъда на сцената над четири десетилетия. Именно на тяхната постоянна подкрепа дължа това вълшебно пътуване.

Кои бяха най-дивите Ви мечти тогава, в края на 60-те години?
Когато бях на 20, претърпях тежка автомобилна катастрофа. В продължение на година и половина останах частично парализиран и си давах сметка, че може никога да не проходя отново… Когато се възстанових, реших да продължа по-внимателно, стъпка по стъпка. Без диви мечти – само малки крачки напред.

Лисват ли Ви онези времена?
Пазя множество незабравими спомени от тогава, но животът бе изключително щедър към мен след това, така че не бих казал, че миналото ми липсва. Със сигурност обаче му дължа много.

А какви са най-големите Ви мечти днес – не толкова в професионален, колкото в личен план?
Благословен съм със семейството си и единственото, което искам, е да гледам как децата ми растат здрави и независими. Не бих могъл да мечтая за друго.

Какво Ви предстои оттук насетне?
Ще продължавам да изнасям концерти дотогава, докогато има публика за мен и песните ми. Сцената е моят живот. В тази връзка, искам да благодаря на българските си почитатели за това, че ми дават възможност да посетя отново страната ви. Всяко такова завръщане е чест за един изпълнител, тъй като означава, че все още има място за него в сърцата на хората.

Хулио Иглесиас е в Арена Армеец, 13 юни, 20:00, 60/70/80/100/120лв от eventim.bg