Даваме начало на ноември със Sofia Game Night 

На 4 ноември се провежда петото издание на градския фестивал Sofia Game Night/Нощ на игрите. Това е най-големият празник, посветен на игрите в цялото им разнообразие. Впускаме се в нови игрови приключения, като изследваме различните им аспекти – от образователните, икономическите и социалните до чистото удоволствие и наслада от играта.  

Събитията тази година са изключително много и разнообразни, затова ние маркираме някои от акцентите в програмата, които със сигурност са способни да грабнат вниманието на всеки запален по настолните, видео- или образователните игри. 

В рамките на деня всеки, който има смелостта, има възможността да се потопи в изключителния свят на виртуалната реалност. От 14:00–21:00 Avatar VR ни пренася в ескейп стая по избор за едно незабравимо 15-минутно приключение. Входът към събитието е напълно безплатен, като се изисква само предварително записване. Хубавото е, че стаите позволяват и групово участие, така че можем да отидем с приятели.

Cards Against Humanity е една от най-популярните и обичани игри, но какво, ако ви кажем, че в рамките на Нощ на игрите може да се запознаем с нейния български еквивалент. В сладкарницата Wonderland на ул. Парчевич можем да поиграем на Карти срещу българщината – българска парти игра за възрастни. С познатата на милиони хора по целия свят игрова механика от типа „попълни празното поле“ играта съчетава по безпардонен начин и хубавото и лошото от това да си българин.

В студиото на CollectiveView ни очаква парти с настолни игри. Заедно можем да се докоснем до някои от най-интересните настолни игри и да се забавляваме до късните часове, тъй като Tiny Board Game Fest продължава до 5 сутринта. В Националния археологически музей пък ни очаква съвсем различно по вид събитие, предвидено за по-малката аудитория, която иска да научи историята на някои от най-древните игри  и играчки. Отделяме си време от вечерта, за да посетим и т.нар. Nerd Quiz в Bar Rabbit Hole. Там в 20:00 часа можем да тестваме знанията си за гейминг, нърд и гийк културата, като ни очакват страхотни награди и плейлист, включващ емблематична музика от света на игрите.

Можем да зарадваме и феновете на по-класическите игри, като споделим, че от 12:00–18:00 в Бар Наклона 32-ма души могат да се включат в турнир по белот. Записването за него става по телефон или на Фейсбук страницата на бара. Цялата палитра от събития откриваме на официалния сайт на събитието. 

Тази година към SGN 2023 се включва и първото издание на Game Dev Day. Събитието започва в 12:00 и продължава чак до 21:00 в Чистилището, като то е подходящо за създателите на игри, за любопитните, за ентусиастите, за професионалистите, за всички онези, които се вълнуват от света на игрите, без значение бордови или видео. Game Dev Day включва както изложение, така и лекционна част, в която са включени лекции и дискусии на теми като продуцирането на видеоигри, правата върху интелектуалната собствено или как да започнем собствен бизнес с помощта на опитен предприемач. В изложението участват повече от 20 компании, които ще представят видео/мобилни/VR игри, настолни игри и други проекти, свързани с игровия свят. Програмата за лекционната част откриваме тук.

Втора поредна година празникът на игрите разширява обхвата си, като в него се включват почти 10 други града, сред които Бургас, Пловдив, Велико Търново и много други. Каква ни очаква във всяка една от тези точки по време на Нощ на игрите, можем да видим тук

Броим оставащите дни до най-големия празник, посветен на игрите.