Наздраве, поне в една дисциплина България настига все повече европейските страни! Никой вече не се учудва на израза бирена култура (нито я свързва с тази на кебапчето, слава Богу), а местата, на които се предлага вносна крафт бира растат в геометрична прогресия заедно с ценителите й. Страхотно е, че отскоро имаме и българско пиво от същия ранг – бира, която бяга от фабричните формули и залага на занаятчийския нюх.
Сигурно ги знаете добре, но да минем набързо през малките ни пивоварни с големи идеи. Бял Щърк (българо-белгийско-американска копродукция) е вече с трета реколта и се търси с почти колекционерска страст заради изненадата във всяка следваща версия. В момента сме в очакване на разновидности с грейпфрут и лимец. Luc’s е с адресна регистрация Трявна и съчетава белгийския ейл с българската чубрица в неочаквано пивка комбинация. Гларусът разпери криле това лято и кацна на върха на личната класация на бираджиите с уклон към английския битър. Дивото пиво пък се появи през пролетта и също се харесва, и се помни дълго (не само заради мечока върху етикета).
И понеже за пиво не се говори на сухо, тази неделя ще има показно по българска занаятчийска бира. В бар Kanaal ще се случи първият изобщо Ден на българската крафт-бира. Освен да дегустирате различните деликатеси от хмел, ще можете да кажете “мерси и наздраве” на техните създатели и да поговорите с тях за майсторлъка и културата на бирата. Ние лично внимаваме какво ще извади този път от шапката си Рори Милър, след като преди три години пусна Бял Щърк (но неотдавна се оттегли от гнездото).