Голям човек е дакелът
Едва ли на света има мъник, който да не бленува компанията на домашен любимец. Макар да не съществува правило, което да повелява, че за Деня на детето малчуганът трябва да получи подарък, все пак бихте могли да го зарадвате с дар според заслугите. Домашните мини зайчета са пресладки и все по-модерни. Надничат от витрините на почти всеки зоомагазин, не струват много (30-40лв) и са лесни за съжителство. Още по-лесно обаче би било да заведете подопечните си в Двореца на децата, където след 11:00 ще дефилират всякакви четириноги приятелчета. Изложбата-парад Моят домашен любимец продължава до обед, а след като дребосъците си вземат дъх, във фоайето на Двореца започва детска дискотека.

Войната на таралежите
“За какво ми е да спортувам, аз ще ставам философ? А ушите ми са клепнали, защото майка ми е пианистка” е знаменита реплика от упоменатия детски сериал. Да се спортува обаче е важно. Ако вашият собствен наследник се интересува от спортни инициативи е полезно да знаете, че в Северния парк в 10:00 ще бъде изграден истински боксов ринг, на който ще премерят сили юноши и деца с лъвски сърца. По същото време в Двореца на децата ще има демонстрации по картинг, а в Градската градина (пред Народния театър) малчуганите ще могат да опитат йога, катерене по стена и брейк танци и да влязат с хъс в някое от организираните спортни състезания (10:00-20:00). Ако сякаш чувате въпросната филмова реплика от устата на своето дете, то тогава го водете смело на Пролетния базар на книгата в НДК (етаж 3, 10:00-20:00), където детска литература няма да липсва. Бихте могли да наминете и през The Mall където в 17:00 започва специалното детско издание на Пощенска кутия за приказки (разбирайте популярни пораснали хора, които четат увлекателни истории на мъници) или на работилниците за забавна наука в СОХО (ул. Искър 4, 10:30). Входът там е свободен, а запалените по технологиите мъници ще изработват свой генератор на правоъгълни импулси, ръчно направен 3D принтер или роботи от Lego. Ателието за архитектура под открито небе (Градската градина) също е за умници – ще се строят кули и ще се изработват хвърчила от зори почти до мрак.

По-хубаво от гърненце с мед – две гърненца с мед
Празникът е по-тържествен, когато има и почерпка. Затова идеята да заведете малките човеци на сладкарница и да напълните тумбачетата им със сладкиши става по-привлекателна от обикновено. За повече забава и приключенски дух бихте могли да наминете през Take a Cake (ул. Тулово 1) и да грабнете няколко красиво декорирани кексчета, с които да организирате чудесен мини пикник. В Градската градина пък още от зори (след 10:00) ви очаква детска кулинарна работилница, където любопитните очички ще видят как се приготвят различни ястия, ще научат интересни факти за храната и здравословната й употреба и ще участват в създаването на вкусна манджа, която след това да хапнат сладко. Ако пък държите на екологичната кулинария, то тогава водете смело малчуганите на специално отредената за тях програма във Фабрика 126 (бул. Мария Луиза 126), където домакините от DOMA сервират био обяд. За да огладнеят подобаващо преди това, мъниците ще поработят – работилници по оригами, корейски маски и калиграфия ще ги образоват и развличат между 10:00 и 16:00.

С деца на кино
“Чичо Манчо, снех та!” е друга знаменита реплика от друг български филм – С деца на море. Вие също можете да “снемете” своите мъници като подарък за специалния им ден, поръчвайки им професионална фотосесия при някой добър детски фотограф (Надя Джамбазова или Биляна Гецова например). А можете и просто да ги заведете на кино. Тайната на горските пазители е приключенска и красиво изпипана 3D анимация (вижте програмата на Арена за удобна локация и час), Аз, проклетникът е страшно забавна история с няколко смешни и глуповати човечета (Cinema City Paradise, 15:30), а в уютния малък салон на Euro Cinema дават Малката голяма панда (11:30, 16:30) и Емили Жоли (15:15). Столичен куклен театър пък прави специален подарък на малките си приятелчета – билетът за Котаракът в чизми (Салон Гурко, 16:30) е само 2лв, а веднага след представлението започва безплатно ателие за изработване на кукли.