„Диамантеното око“ от Кейт Куин, или реалната история на Лейди Смърт

Новата книга на Кейт Куин е вече на пазара.  Диамантеното око от издателство Софтпрес разказваистинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война.

Историческият роман преплита в себе си реалните събития от живота на Людмила Павличенко и исторически факти за време, което не трябва да си позволим да забравяме.

В центъра на книгата е известната като Лейди Смърт. Людмила. Тя е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война с 309 убити врагове.

Историята в книгата започва през 1937 г., когато ежедневието на студентката Мила се свежда до три основни задачи – обучението ѝ по история, работата ѝ в библиотеката и грижите за малкия ѝ син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Людмила Павличенко неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта. Студентката заменя книгите с винтовка и за кратко време се превръща в отличен стрелец. Решена е на всичко, за да защити бъдещето на своето дете, но дори не подозира, че сред кошмара на войната ще познае не само болката, а и мимолетните мигове щастие от истинска споделена любов

Книгата е базирана върху официалните мемоари на Людмила Павличенко и на многобройни исторически източници. Стъпвайки върху тях, Кейт Куин изгражда завладяващ разказ, който потапя читателя в ужасяващата реалност на войната, но и позволява да надникне в сърцето и ума на една жена, която която не губи способността да обича дори когато върви ръка за ръка със смъртта.

Четвъртият самостоятелен роман на Кейт Куин е задължителното четиво за всеки, който се вълнува от историята и войната и обича комплексните сюжети. Превърналият се в бестселър на New York Times роман е номиниран за наградите на Goodreads, което само затвърждава, че Диамантеното око не е за пропускане.