Всяка пролет международният Червен списък на застрашените животни и растения се актуализира. Той вече обхваща близо 1 милион вида. Природозащитници наричат последните години период на „най-мащабното измиране на видове след динозаврите“. Разказваме ти за четири от застрашените животни, а след това ти подсказваме как може да дадеш своя принос в опазването им, като вземеш своята Mastercard Wildlife Impact от Банка ДСК.


Африканският горски слон

Повечето хора смятат, че има два вида слонове: африкански и азиатски, но истината е, че африканските слонове също са два вида – африканският саванен слон е по-голям, има извити бивни и обитава откритите площи на Субсахарска Африка. По-малкият африкански горски слон се отличава с прави бивни и живее в екваториалните гори на Централна и Западна Африка. В актуализация на Червения списък на застрашените видове Международният съюз за опазване на природата (МСОП) излезе с позиция, че популацията на африкански горски слонове се е свила с повече от 86% в рамките на три десетилетия и сега се смята за „критично застрашена“.

Черно-белия гривест лемур

Един от най-впечатляващите и красиви представители на семейство Лемурови е великолепният черно-бял гривест лемур. Той е ендемичен вид за остров Мадагаскар и въпреки че областта му на разпространение е значително по-голяма в сравнение с тази на другия вид от рода — червения гривест лемур, числеността на популацията на черно-белия е значително по-ниска. Експерти прогнозират за съжаление, че до 2040 година Земята би могла да се лиши от неговото съществуване, което би било огромна загуба за биоразнообразието на планетата.

Иберийският рис

Този изключително красив представител на семейство Котки, наричан още испански рис, е критично застрашен от изчезване хищник. От вида му са останали само около 100 представители, само 25 от които са женски в репродуктивна възраст. До края на XIX век иберийските рисове са населявали равномерно целия Иберийски полуостров. Днес разпространението му е ограничено до едва две местообитания в две области на южноиспанската провинция Андалусия.

Панголин

Най-преследваното от бракониери животно в света, изпреварвайки дори носорозите е панголинът. Естественият му дом са субтропичните гори на Азия и Африка. Повечето видове са нощни животни. Това е и единственият бозайник, покрит с люспи, предпазващи го от лъвове, тигри и леопарди, но не и от бракониерите. Когато се почувства застрашен, той се свива на кълбо.

С радост ти съобщаваме, че от 1 април Банка ДСК издава във всички офиси и през онлайн канали Mastercard Wildlife Impact дебитна карта, от която те гледа лемур или слон с посланието „Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат“. За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват един долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

Картата е продукт от ново поколение екосъобразни банкови продукти, разработени и сертифицирани по глобални стандарти в лабораторията на Mastercard за устойчиви решения. Тя е произведена от 85,5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA, един от иновативните доставчици на материали, покрили изискванията на Mastercard за доказано намаляване на въглеродния отпечатък. Освен с материала, от който е направена, картата дава възможност на клиентите, които я избират, да се включат лесно и без ангажимент в опазването на 2000 критично застрашени видове, в това число африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин.