ПЕРЕЛИК ЕКО ДЖАЗ ФЕСТ
26 юли
С този фестивал посоката е нагоре към небето. Не само заради височината на връх Перелик – цели 2191 надморски метра, но и заради прецизния избор на музикантите, които ще слушаме по поляните. Класика тук не е само метафора – идват италианският пианист Паоло ди Сабатино, цигуларят Веско Ешкенази, носителят на наградата Оскар Питърсън Куба Станкевич, уърлд групата Rebelinx и още няколко имена със статут "световни". Всичко това ще звучи на 26 юли, неделя, между 2000 свещи и 4000 бали сено. Вход няма, изкачването по баира също не е проблем, само стигнете до Смолян – там вече са предвидени автобуси, които тръгват от площада пред храм Св. Висарион Смоленски в 17:30, 18:00, 18:30 и 19:00. Още на thesoundofsilence.bg.

ЕКОФЕСТ УЗАНА
24-26 юли
Еко, био, зелено – тук тези думи са си у дома. За три дни местността Узана, на 23км встрани от Габрово, пуска Зелените идеи в действие (мотото на фестивала) с екопазар с над 100 изложители на чисти продукти (от лавандулов мед до кисело мляко с горски плодове) и ред дискусии за това как да се справим с климатичните промени, отпадъците и изграждането на по-добра енергийна ефективност. За хлапетата, без които не тръгвате, ще има детски център за игра и творчески работилници за изработка на сувенири. Естествено, вечерите са заети с музика – Прея, Стенли и Локо, Хоризонт, Full Circle и Джени Джо ще разказват истории в ноти, преди да духнем лагерния огън и да се приберем в палатките или близките хотели. Пари за цялото удоволствие няма да ви искат. Още на ecofest.bg.

ФЕСТИВАЛ НА БОРОВИНКИТЕ
24-26 юли
Нашите боровинкови нощи са три – от петък до неделя в Троянския балкан до хижа Амбарица. Пътят до нея е черен, а каузата на фестивала – много бяла: да се събират средства за възстановяването на хижата. Това изобщо не означава, че трябва да си сложим сериозните физиономии, уикендът ще бъде весел – ще има състезание по изпъване на палатки и бране на боровинки, приготвяне на шоколад с Гайо, уроци по танци, йога на смеха, прожекции на филми за екстремни спортове и още толкова малки и големи активности. С музиката също няма да има компромис – на пост зад пулта ще бъде диджеят Иван Шопов, родом от Троян, в амплоато си на Balkansky и Cooh. Ако в палатка ви убива, нощувката в Амбарица е само 12лв. Още на facebook.com/BlueberriesFestival.