Както подсказва името, Прави игра, а не боклук e работилница, в която най-често срещаните битови отпадъци – пластмасови и картонени опаковки, спукани автомобилни гуми, стари вестници, консервни кутии и каквото още ви хрумва – ще се превърнат в умни, красиви и забавни детски играчки, мебели или катерушки. Майстори ще бъдат 10 студенти от различни специалности по дизайн или приложно изкуство. Ако отговаряте на горното описание, имате време до 20 април да изпратите ваши скици и мотивационно писмо на адрес kidsonroof@sofiadesignweek.com. Там ще ви чака Иля Яшкин от Kidsonroof, за да избере лично десетимата.
В началото на май започват първите работни Skype сесии с него. Следва месец за събиране на отпадъци, проби, грешки и финализиране на идейните проекти. На 16 и 17 юни, вече на живо с Иля, студентите ще изработят (или довършат) изобретенията си. А в закриващия ден на Sofia Design Week, 18 юни, цялата продукция на работилницата ще бъде изнесена на улица Шишман, за да могат децата да я изпробват собственоръчно, да си кажат тежката дума и най-важното, да се уверят, че грижата за природата е както тяхна отговорност, така и първокласно забавление.
Кои обаче са Kidsonroof? По ред на номерата, това са холандката Роми Бусфелд, руснакът Иля Яшкин и техните три хлапета. Произвеждат играчки и мебели най-често от рециклирана хартия и биоразградими материали. В техните творения обаче има нещо повече от ярки цветове, безупречен холандски дизайн и мисъл за околната среда. И това е изобретателският дух и предизвикателството, което Kidsonroof отправят към детското въображение. Играчките на практика се сглобяват от самите деца, като обикновено задачата има повече от едно решение и позволява да експериментираш на воля, така че всички да са щастливи и доволни.
А всъщност може би не ви казваме нищо ново, защото немалка част от колекциите Casa, Popje и TOTEM (избрана от списание TIME в Топ 100 идеи и продукти в областта на устойчивия дизайн) се намират и в България благодарение на Little Owl (littleowl.bg) и Реформа (shop.studioreforma.com).

Sofia Design Week 2011 е от 10 до 18 юни, а темата тази година е Дизайнът е навсякъде. Очаквайте подробности на edno.bg/sofiadesignweek