Когато се случи първият Водна кула арт фест, някои се чудеха къде точно се намира тя в Лозенец. Пет години по‑късно, фестът се радва на международно признание. Очакваше ли такъв успех ?
Наистина, кулата днес е средище на много културни събития. Въобще не съм предполагала, че ще има такъв голям успех. Всичко се случи много бързо, като ефекта на снежната топка. От друга страна, не се учудвам чак толкова, защото това, което правим, е силно обосновано.

Програмата тази година е изключително богата – има български, но и много чуждестранни артисти.
След като публикувах открита покана за участие във фестивала в различни международни сайтове, заинтересованите започнаха да я препращат на свои познати и изведнъж започнахме да получаваме предложения от цял свят. Разбира се, партньорите ни от миналата година от Швеция и Турция са налице. Самото откриване ще започне с много интересен пърформанс, който включихме в последния момент. Аника Шварцлозе, която има арт център в Турция, ще се ожени във Водната кула за един от другите артисти, участвал в миналогодишното издание на феста. Освен това, тя ще бъде облечена в българска носия.

Има ли артисти, които за първи път ще идват и които чакаш с нетърпение?
Ще пристигнат автори от Япония, Тайланд и Филипините. Те са подготвили изключително интересни видеоинсталации, към които ние имаме афинитет. Очаквам да дойде артист от Пекин, който ще направи интерактивна инсталация, свързана с миризмата на човека. Той ще покани хората да представят в един буркан част от нещо, което е попило тяхната миризма – дреха, кичур коса и т.н. В тази идея се крие препратка към семантиката, за която можете да разберете, ако дойдете. Ще се състои и премиерата на Exquisite Corpse Video Project Volume 03 по идея на една бразилска артистка – Кика Николела.

Трудно ли ви беше да подберете участниците?
Много. Това е платформа, която се провежда в изключително интерактивни пространства. На хората им е интересно, че точно такова нещо се случва в България. Страната ни става сборен пункт на артисти от цял свят и много от тях намират почва точно тук, за да повдигнат някои наболели въпроси – независимо дали социални, политически или религиозни. Въобще отваря се една нова перспектива за комуникация. Като казах почва, се сетих за един от артистите, който няма да може да дойде, но ще прати част от своята творба – пръст от Ирландия. По този начин той засяга темата за имиграцията. Ние ще смесим ирландската пръст с тази около кулата като символ на това, че между артистите няма граници.

Ще ни разкажеш ли някаква интересна случка, която да е провокирана от този фестивал?
Миналата година проведохме част от фестивала в банята в Банкя. Там открихме изложба на провокативни шведски творби. Всички разбраха, че банята отваря отново врати, но не знаеха защо. Влязоха две възрастни жени, които поискаха да си купят билетче, за да се изкъпят, хехе. Впоследствие много харесаха изложбата и се получи чудесен диалог между различните поколения. Освен това насочихме вниманието към банята и тази година започнаха да я реставрират, за което сме много щастливи.

По какъв начин се променя една творба, когато бива извадена от традиционната галерия и поставена в едно подобно пространство?
В никакъв случай не бих загърбила традиционната форма на изкуство. Но преживяването в други пространства е съвсем различно, светоусещането е друго. До последно не се знае как точно ще изглежда творбата и как ще си взаимодейства със средата. Това е изненада за всички, дори и за авторите.

Ще има и много уъркшопи, дискусии, пърформанси. Какво точно представлява идеята Разговаряй с мен, София?
Това е проект, който ще бъде осъществен от една британка. Тя ще обикаля с преводач из София и ще разговаря с възрастните хора за техните спомени. Защото те са т.нар. живи човешки съкровища на България. Всичко това впоследствие ще бъде превърнато в дискусия във Военния музей. Така че вратите ни са отворени за всички, няма рестрикция нито за възраст, нито за пол, нито за убеждения.

Водна кула арт фест е във Водната кула в Лозенец, метростанция Сердика, Централната минерална баня и Военния музей от 24 до 30 юни, вход свободен